El projecte legislatiu està a punt de tancar-se. De fet, divendres s’entrarà a tràmit al Consell General. Jover ha posat en relleu que en la seva elaboració ha afectat “un element de complexitat per la pandèmia” i ha recordat que “el 2020 van haver de superar tots els límits marcats en la llei de sostenibilitat de les finances públiques”, coneguda popularment com la regla d’or. Per això, “ens obligava a fer un pla d’equilibri per recuperar la normalitat en sis anys”. La normativa inclou diferents paràmetres, com ara la ràtio entre imposició directa i indirecta, la despesa màxima permesa o l’endeutament.
I això, ha indicat, s’aconseguirà, malgrat que les dades previstes pel 2021 són especialment negatives, amb un dèficit final previst de 131 milions. En canvi, es confia que la millora de la situació sanitària i econòmica permetrà redreçar el rumb a temps. Així, amb l’actualització del pla d’equilibri, ja es contempla que “permet que el 2025 complim tots els requisits”. Fins i tot “l’endeutament, que semblava més difícil d’assolir”. I es faria, ha afirmat, “amb una certa comoditat”.
De fet, ja de cara al 2022 alguns d’aquests paràmetres ja estarien sota controls. Almenys així es reflectirà als comptes. Per exemple, el dèficit quedaria molt més controlat. Jover ha afirmat que complirà la normativa. I això suposa que els números vermells estimats pel pròxim exercici no suposaran més de l’1% del PIB. És a dir, serien de, com a màxim, d’uns 28 milions d’euros.