Govern avalua una segona emissió de deute internacional de 300 milions aquest mateix 2021

L’operació permetria aconseguir els diners necessaris per refinançar les que vencen l’any vinent i es tirarà endavant si el context dels mercats és favorable i es veu que es pot aconseguir un estalvi

Govern podria fer una emissió de deute de 300 milions d'euros aquest mateix 2021.
Govern podria fer una emissió de deute de 300 milions d'euros aquest mateix 2021.

El Govern estudia la possibilitat de fer aquest mateix 2021 una segona emissió internacional de deute de fins a 300 milions d’euros. Els diners aconseguits es guardarien per fer el pagament corresponent de les que vencen el 2020. L’operació es tiraria endavant si es considera que fer-la ara pot suposar un cost més baix segons la situació dels mercats. En aquest sentit, des de Finances s’ha volgut remarcar que amb la realitzada a l’abril, a deu anys i per 500 milions d’euros, al cap d’aquest període l’estalvi per a l’estat serà força important.

Així, en el text que actualitzarà el pressupost pel 2021, el Govern ha inclòs un article que li permetria realitzar una nova operació d’endeutament. Aquesta ascendiria a 300 milions. Així, s’avançaria el refinançament de les emissions que finalitzen l’any vinent. “Obrim aquesta possibilitat si el context financer internacional és bo al llarg al llarg d’aquest exercici per accedir als mercats”, ha explicat el ministre de Finances, Eric Jover, en la seva compareixença al Consell General.

Jover assegura que amb l’emissió internacional feta a l’abril, tot i que va tenir unes despeses superiors a les habituals, al llarg dels deu anys de durada s’aconseguirà un estalvi per a l’Estat de 35 milions d’euros

El portaveu de l’executiu ha recordat que, fins ara, “ens refinancem quan arriba el venciment”. És a dir, quan finalitza el termini de retorn d’una emissió, es va una altra per cobrir la despesa que suposarà el retorn dels diners percebuts. Ara, es considera que “és oportú guanyar flexibilitat”. Per tant, “fem la previsió per poder-ho fer i, si el context és favorable i veiem que podem provocar un estalvi, tindrem l’opció”. Si es tira endavant l’operació, els diners “es mantindrien a tresoreria i només podrien anar destinats a les operacions de refinançament”.

Durant la comissió, Jover també ha admès que l’emissió internacional de deute feta a l’abril va tenir unes despeses superiors a les habituals. Ho ha justificat argumentant que “era de gran complexitat i no teníem experiència”. Cal recordar que, llavors, es va col·locar fins a 500 milions d’euros en deute a tornar en deu anys. Es van haver de contractar assessoraments tant al país com a l’estranger així com dues agències de qualificació (Stanrdar & Poor’s i Fitch Ratings), a banda de les comissions que percebran els bancs que participen en l’operació.

I, malgrat això, ha destacat que fer-ho d’aquesta forma ha de suposar, a llarg termini, un benefici per a l’Estat. O, millor dit, un estalvi. “No s’ha de calcular en el moment de l’emissió perquè hi ha una sèrie de despeses associades a la constitució sinó mirar-lo al llarg de tota la durada. Hem calculat al voltant de 35 milions d’euros”, ha afirmat Jover.  

El ministre de Finances ha destacat “l’interès d’aquest tipus d’operacions”, ja que, ha assegurat, amb elles “es disminueix la despesa financera del Govern”. També ha indicat que “com a país et dona més fortalesa estar finançat a llarg termini que no pas a curt”.

Comentaris

Trending