Govern defensa que l’acord duaner preval davant el límit de tabac fixat per l’Assemblea francesa

El parlament gal ha aprovat reduir a només un cartró el que cada persona pot passar sense pagar impostos per la frontera, fet que genera “sorpresa” i “incertesa” en el sector dels comerciants

Cartrons de tabac en un establiment.
Cartrons de tabac en un establiment. ARXIU

L’Assemblea Nacional francesa va aprovar aquest dimecres reduir de forma dràstica el límit de tabac que es podrà passar per la frontera des d’altres països. La mesura afecta especialment a Espanya i Andorra, ja que la diferència de preu és molt elevada. La decisió suposaria, en el cas d’aplicar-se a la duana del Baladrà, que només es podria circular amb un cartró, en comptes del cartró i mig marcat a l’acord duaner amb la UE. Des del Govern, però, s’assegura que aquest conveni hauria de prevaldre sobre la normativa gal·la.

L’Assemblea Nacional va validar dimecres una esmena a la tercera llei de rectificació financera pel 2020, un text que adapta els comptes a l’impacte de la pandèmia del coronavirus. La modificació fa referència al codi general d’impostos i preveu la reducció del tabac que es pot passar per la frontera en una quarta part del que preveu la directiva europea. Això suposa baixar de quatre a un cartró. En el cas d’Andorra, que es regeix per les franquícies de l’acord duaner, d’un cartró i mig a només un.

La Unió de Comerciants de Tabac admet “sorpresa” per una mesura que, avisen, “ens perjudicarà de forma clara i directa”

La decisió parlamentària ha generat incertesa en el comerç del Principat, conscient que pot comportar una davallada de vendes si es confirma aquesta limitació. Incertesa i, també, sorpresa, perquè s’entén, i això és compartit pel Govern, que el que ha de regir en aquest cas és la franquícia que marca l’acord duaner amb la Unió Europea. És a dir, un cartró i mig per persona.

De fet, des de l’executiu s’ha explicat a Altaveu que ja s’han iniciat contactes bilaterals amb el govern francès per avaluar com afecta això a Andorra. Això sí, amb una idea per endavant: “ha de prevaldre la directiva europea i l’acord duaner”.

Des de la Unió de Comerciants Andorrans de Tabac (UCAT), el seu president, Raül Calvo, també  expressa aquest “primer dubte” tot recordant que “el conveni que tenim emana d’un tractat amb la Unió Europea”. El que sí que té clar és que si la reducció s’acaba aplicant “ens perjudicarà de forma clara i directa”. Per això, admet “preocupació i incertesa” i posa en relleu que, a més, es pot produir “un efecte psicològic” sobre el consumidor.

Al seu entendre, el motiu d’aquest canvi, en certa forma, cal trobar-ho en el fet que “Espanya no mou fitxa des de fa temps amb el preu” i, en canvi, “França ha pres mesures molt restrictives per a la comercialització del tabac”. Això ha situat Andorra “al mig, amb una referència de preus sobre el mercat espanyol, que genera uns diferencials molt bèstia amb França”.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending