El fons de reserva, a punt de fer les paus amb el coronavirus

L’entitat s’ha recuperat de les fortíssimes pèrdues del primer trimestre, que van superar els 100 milions, i va tancar agost amb una rendibilitat encara negativa però de només el -0,4%

Albert Font i Jordi Cinca, durant la roda de premsa.
Albert Font i Jordi Cinca, durant la roda de premsa. G. P.

El Fons de Reserva de Jubilació està a punt de recuperar tot el que va perdre durant els moments crítics de la crisi del coronavirus, entre febrer i l’abril. Les dades a 31 d’agost revelen que la pèrdua amb relació al 31 de desembre és de només un 0,40% (uns 5,5 milions) quan va arribar a ser en el primer trimestre de gairebé un 8%. Per al president del consell d’administració, Jordi Cinca, s’ha sabut reaccionar després de les fortes tensions als mercats provocades per la Covid-19.

El màxim responsable del FRJ ha desgranat les dades de l’entitat tant el 2019 però s’ha centrat més en la situació actual, un any, ha remarcat, molt complicat arran de la pandèmia. De fet, tan difícil que, amb dades de 31 de març, l’impacte sobre el fons havia estat brutal: caiguda del 8% en només tres mesos. En números freds: més de 103 milions d’euros dels gairebé 1.394 amb què es va tancar el 2019.

Els efectes del coronavirus als mercats també han impactat al fons de reserva de jubilació.

Relacionat

El fons de reserva va arribar a perdre més de 100 milions en el punt crític de la crisi de la Covid

La situació, però, s’ha anat revertint a partir de l’abril. Ja al juny, Cinca havia posat en relleu que les pèrdues s’havien pogut reduir de forma considerable, fins a un -3,23%, uns 45 milions, gràcies a una “bona reacció” dels diferents gestors que controlen el fons i, també, amb una recuperació dels mercats. Aquesta tendència ha continuat durant l’estiu i, a 31 d’agost, s’estava a prop de fer les paus. La caiguda era només del 0,4%, el que suposaria uns 5,5 milions. La rendibilitat, doncs, estava a prop d’entrar en terreny positiu.

Jordi Cinca, durant una compareixença al Consell com a màxim responsable del fons.

Relacionat

La crisi del coronavirus provoca pèrdues del 45 milions en el fons de reserva

I què pot passar de cara al futur? Cinca ha advertit que és complicat fer prediccions perquè “la Covid ho ha posat tot potes enlaire”. I això ha fet que “la incertesa es mantindrà”.

Per exemplificar aquesta afirmació, l’exministre de Finances ha explicat que “com a economista, jo a l’abril pensava que el valor del fons es recuperaria però que no ho faria totalment fins al 2021; en canvi, ara ja gairebé ho ha fet”. Per tant, ha indicat, “no és fàcil fer previsions en aquest sentit”.

Cinca ha remarcat que, malgrat les tensions dels darrers mesos, el fons continua complint el seu objectiu clau: aconseguir una rendibilitat per sobre l’IPC

En tot cas, Cinca ha volgut valorar el fet que, malgrat la complicada situació que s’ha viscut enguany, “els gestors no s’han espantat ni han perdut els estreps”. Al contrari, “van moure peces i ajustar alguns elements i el resultat és que, des de l’abril, el fons s’ha anat recuperant i la tendència, almenys per ara, és continuar millorant”.

Al seu entendre, es demostra que “hi ha capacitat de reaccionar als moviments de mercat” i això permet “llarg termini aconseguir l’objectiu d’estar per damunt de l’IPC, que és el que no hem de perdre mai de vista”. En aquest sentit, ha defensat que, tot i viure “un moment extrem”, l’FRJ “s’ha comportat com hem de desitjar que ho faci”, ja que “no pot ser aliè al que passa però sí que ha de tenir aquesta possibilitat de reacció”.

Sobre el futur, ja a més llarg termini, Cinca ha avançat que la voluntat de l’entitat és començar a impulsar “criteris d’inversió socialment responsable”. Aquest es complirien tant amb el 25% del fons que gestiona la mateixa entitat com amb la resta d’operadors contractats. Tot i això, ha remarcat que “estem fent la feina perquè sigui això, però no és senzill i no serà d’un dia per l’altre”.

Comentaris (5)

Trending