El fons de reserva preveu una forta caiguda dels excedents de jubilació durant l’any 2025

L’entitat calcula que els diners que li transferirà la CASS es quedaran en 17 milions, pels 28,56 que s’estima es rebran enguany; just en un exercici on s’estima que caldrà incrementar la inversió per enderrocar la clínica de Santa Coloma i rehabilitar l’edifici de Prada Casadet

Una imatge de la seu de la CASS.
Una imatge de la seu de la CASS. Toni Solanelles

El fons de reserva estima que l’any vinent veurà reduït de forma substancial les transferències que rebrà de al CASS. I a això se sumarà el fet que serà un exercici on tocarà incrementar la despesa, principalment per la necessitat d’impulsar dues obres en edificis que són propietat de l’entitat. Per un costat, l’enderroc de l’antiga clínica de Santa Coloma. Per l’altre, accions de rehabilitació a Prada Casadet per solucionar les deficiències greus detectades a l’immoble. Per tant, això es menjarà part dels diners que arribin al fons i que finalment s’inverteixin en la cartera que serveis de guardiola per a les pensions.

Així es posa en relleu en el projecte de pressupost que l’FRJ ha tramès al Consell General. Uns comptes que estimen una considerable davallada en comparació als del 2024. Si per al 2024 es preveia tancar per sobre dels 31 milions d’ingressos, per a l’any vinent es calcula que no s’arribarà als 20. Es quedarien en 19,9. Novament, s’ha de dir, els rectors de l’entitat consignen xifres a la baixa.

Els dos projectes amb l’antiga clínica i Prada Casadet faran créixer de forma notable les despeses de capital del fons: de 2,2 a 3,4 milions; i, per tant, reduiran els diners que passen a formar part del patrimoni que gestiona

I és que, cal recordar, la principal font d’entrada de diners al fons són els excedents de la branca de jubilació de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS). Es calcula que tot just es rebran 17 milions. Ara bé, cal recordar que, en el pressupost del 2024, la previsió era de 17,83 i que, ara, s’estima que l’exercici es tancarà amb una xifra molt superior: 28,56. Novament, caldrà esperar l’avanç de l’exercici i l’evolució dels ingressos i despeses de la branca vellesa per veure fins a quin punt s’encerta amb aquesta dada.

Un altre punt que afectarà els diners que, finalment, s’acabin incorporant al patrimoni del fons, la guardiola de les pensions, són les actuacions que l’entitat considera necessari tirar endavant en dues de les seves propietats. Aquests plans fan que les despeses d’inversió creixin de forma notable. En global, se situen en 3,4 milions, pels 2,2 amb què s’estima tancar el 2024.

El motiu? Dos projectes concrets. Per un costat, un del qual fa molts anys que es parla: l’enderroc de l’antiga clínica de Santa Coloma, en desús des del 1995 i en un clar procés de deteriorament que “pot suposar un risc per a la seguretat pública” i que “genera queixes per part dels veïns”. Aquest projecte de demolició, però, estava pendent d’un altre: la construcció prèvia de les proteccions contra la caiguda de blocs rocosos que substitueixen l’edifici a l’hora de donar cobertura a altres immobles de la zona.

Aquests treballs fa mesos que estan en marxa. Des del febrer. I segueixen el ritme previst. Per això, es considera que podrien estar finalitzats pels volts de juliol vinent. Així doncs, a partir de llavors ja seria possible tirar endavant l’enderroc. De fet, aquesta és la voluntat del fons de reserva, que estima un cost d’aquestes obres d’1,185 milions d’euros.

Encara més important és l’altre projecte que s’ha d’afrontar. Aquest fa referència a un altre bloc propietat del fons: l’edifici de Prada Casadet, destinat principalment a lloguer de pisos. L’immoble data del 1985 i, segons la inspecció tècnica realitzada el 2022, l’envelliment ha provocat algunes patologies de caràcter “greu” que recomanen tota una sèrie d’intervencions, que se sumen a les millores necessàries per complir amb la Llei d’impuls de la transició energètica i del canvi climàtic. Algunes d’aquestes actuacions són de “caire estructural i amb un cost elevat”.

De moment, es tirarà endavant una primera fase. Aquesta està valorada en 2,114 milions d’euros. A banda, el pressupost també preveu un plurianual per completar tot plegat de cara al 2027. En aquest cas, una partida d’1,7 milions.

Cal tenir en compte que la gestió de l’edifici és una font d’ingressos també important per a l’FRJ. De fet, de cara al 2025, està previst que els lloguers dels immobles del bloc (139 habitatges, 270 places d’aparcament i 10 locals) suposin 1,738 milions.

Comentaris (8)

Trending