La nova estratègia ha estat explicada pel president del consell d’administració de la CASS, Marc Galabert, pel president de la comissió gestora de l’FRJ, Jordi Cinca, la directora, Eulàlia Orobitg, i l’assessora Maria Cosan. Cinca ha aclarit que revisar-la “no és res d’extraordinari”, però sí que ha apuntat que “ara abordem un canvi de més calat” per “adaptar-se als mercats i a l’horitzó que té el fons que és poder pagar les pensions”. En aquest sentit, tots tres han insistit que el dèficit de la branca de vellesa, malgrat haver-se retardat en comparació al que es preveia al darrer estudi actuarial, està a prop. De fet, Cosan ha apuntat que, si bé no arribarà enguany, sí que ho faria entre 2027 o 2028.
“Obeeix al fet que la comissió ha començat a intuir que hi ha canvis substancials dels mercats després de la crisi de la Covid. Ara venim de períodes inflacionistes i de tipus d’interès molt alts i són canvis que he de mirar d’aprofitar en favor del fons i per garantir que trobem una rendibilitat per sobre de l’IPC”, ha explicat Cinca que, de fet, ha revelat que part de l’estratègia, la que defineix un tram de la renda fixa ja s’ha implementat per mirar d’aprofitar el moment favorable del mercat. La fita marcada és ambiciosa: es vol que com a mínim sigui de l’IPC més un 1%. I això, adverteix Cinca és “ambiciós” tenint en compte “les restriccions legals que hem de complir i també l’horitzó de necessitar els diners en un futur”.
La CASS espera tenir en breu el nou estudi actuarial que, admeten, apuntarà a un endarreriment del moment en què la branca jubilació entri en dèficit: s’han guanyat tres o quatre anys de marge, però la tendència, adverteixen, “és inequívoca”
Tot i això, s’entén que en el context dels mercats del futur immediat cal reduir lleugerament el que el fons té en aquest tipus d’actiu. Per això, s’ha canviat el mínim del 50% del total de valors al 45%. En canvi, s’incrementa el mínim en renda variable: del 20% al 25%. Paral·lelament, s’ha dividit el total del fons en diferents mandats.
Així, 275 milions s’han invertit en actius de renda fixa a termini. Representa el 16% del total i una de les claus és el fet que aquesta part de la nova estratègia ja s’ha implementat amb un doble objectiu. Primer, aprofitar les condicions del mercat d’ara fa uns mesos, prèvies a l’inici de la davallada dels tipus d’interès. Segon, buscar que els venciments d’aquests productes coincideixin amb el moment en el qual es calcula que la branca general pot entrar en dèficit i, per tant, des de la CASS es podria demanar aportacions del fons per cobrir aquests números vermells.
La part més gruixuda, el 48,1% (835 milions), quedarà, un cop s’impulsi la nova estratègia en la seva globalitat, en un mandat mixt a càrrec dels gestors externs, que podran invertir en renda fixa o variable segons considerin oportú per complir els objectius marcats. Un tercer mandat, amb 300 milions de patrimoni, es destinarà a renda variable indexada. Paral·lelament, també s’aposta per posar un 13,5% del total de la guardiola de les pensions en “actius per diversificació” sempre via fons d’inversió.
Finalment, un 5% del total del patrimoni el gestionarà directament la comissió gestora. D’aquesta forma, es pot maniobrar per mantenir els límits legals en funció de quina sigui l’evolució de les altres inversions, segons ha explicat un Cinca que ha llançat un altre missatge: l’entrada en dèficit del sistema, tard o d’hora, arribarà. “La tendència a llarg termini és inequívoca”, ha afirmat.
En aquest sentit, preguntat pel conseller de Concòrdia, Jordi Casadevall, Galabert ha avançat que estan a punt de tenir el nou estudi actuarial del sistema de pensions. De fet, ha demanat ja cita per a una nova compareixença parlamentària. El treball, ha apuntat Cinca, “recollirà la realitat de l’economia dels darrers tres anys amb més assalariats més treballadors per compte propi”. Això, apunta, “ens ha donat tres o quatre anys més de coll”, però ha insistit que els números vermells acabaran sent una realitat. I, per tant, ha insistit davant els parlamentaris -la compareixença s’ha fet davant la comissió específica de seguiment i sostenibilitat de les pensions de la CASS- que caldrà prendre mesures. “No ens hem de desviar de l’objectiu de modificar, replantejar-nos i pensar en el model de pensions que volem a llarg termini. Podem tenir variacions a curt termini que ens donin noves vides, anys per prendre mesures, però la tendència a llarg termini és la que és”, ha alertat.
Comentaris (4)