Finances treballa en una aplicació que permeti agilitzar les cites al departament de Tributs

El ministeri admet que la incidència del passat maig -entre el 7 i el 23- va generar temps d’espera més llargs de l’habitual, però no va afectar el nombre d’usuaris atesos

Despatx del departament de Tributs i Fronteres. ALTAVEU

Govern admet que les incidències viscudes el passat mes de maig al sistema informàtic del departament de Tributs van allargar el temps d’espera dels ciutadans que havien de fer alguna gestió, però que es va poder mantenir l’atenció al públic. Ara bé, es reconeix que cal fer millores. En això es treballa, ja que s’espera impulsar una nova solució per gestionar de forma més àgil les cites. Malgrat tot, es defensa que, els darrers anys, el temps d’espera mitjà al servei s’ha reduït de forma considerable.

Així ho afirma el ministre de Finances, Ramon Lladós, en la resposta a les preguntes escrites formulades ara fa unes setmanes pel conseller general del grup parlamentari socialdemòcrata Pere Baró, al contingut de les quals ha tingut accés Altaveu. Així, des de l’executiu es reconeix el “disfuncionament” viscut entre el 7 i el 23 de maig, que va ser ocasionat per dues afectacions tècniques en l’aplicació per concentrar cita i en la que serveis per donar els torns. En total, l’afectació va allargar-se dotze dies.

Malgrat aquests problemes, Lladós assegura que al llarg d’aquests dies es va poder atendre 777 persones, el que suposa una mitjana de 65 per jornada. Ara bé, van haver de tenir més paciència. “La capacitat d’atendre no es va veure afectada, encara que, en moments puntuals, el temps d’espera va ser superior a l’habitual”, s’accepta des de Finances.

Govern avançat també que es vol treballar per evitar que situacions com la viscuda al maig es torni a repetir. Per això, “s’implementarà en breu una nova solució per a la gestió de les cites més robusta tecnològicament. Això ha de permetre “sol·licitar-les en línia, gestionar-les des de l’Àrea d’Atenció al Públic i Gestió Documental i fer un millor seguiment del tipus de tràmit, el temps d’espera, el d’atenció i la distribució durant l’horari d’atenció”.

Més enllà d’això, també es vol millorar el servei telefònic incorporant “un servei de triatge de trucades”. A la vegada, però, s’admet que la gran solució serà “perseverar en la digitalització dels tràmits”, especialment per incorporar aquells que encara es fan de forma presencial.

AUGMENT DE PERSONAL

Actualment, el departament de Tributs i Fronteres, consta de 129 treballadors. La xifra representa un creixement del 29% en comparació a fa vuit anys (2016). Entre gener i març, s’ha atès un total de 5.208 persones, amb especial incidència al gener. El temps d’espera mitjà ha estat de 8,13 minuts. Ara bé, des de Govern es destaca que en comparació a les dades de fa vuit anys s’ha millorat. Llavors, aquesta estadística era gairebé el doble: 15,45 minuts. Un fet que s’assoleix, destaca Lladós, “malgrat l’augment d’obligats tributaris, de declaracions presentades i de tràmits efectuats”.