Espot avança una reforma fiscal per garantir que “es contribueix” als ingressos de l’Estat

El cap de Govern assegura que el PIB del segon trimestre va créixer un 25% en comparació al del mateix període del 2020, fet que li permet assegurar que la recuperació econòmica ja ha començat

Espot durant el seu discurs.
Espot durant el seu discurs. SFGA

Ja fa temps que planava sobre Finances una possible reforma fiscal. Aquesta és ara més urgent per l’impacte que sobre els comptes públics ha tingut la pandèmia. I no trigarà gaire. El cap de Govern, Xavier Espot, ha anunciat la futura modificació tant de l’impost de societats (IS) com el de plusvàlues immobiliàries per fer que “les empreses contribueixi de forma efectiva” en els ingressos de l’Estat. Paral·lelament, també ha tret pit d’una incipient recuperació econòmica: el PIB, ha explicat, va créixer un 25% durant el segon trimestre.

Així ho ha explicat durant el discurs en la primera jornada del Debat d’Orientació Política. En concret, es reformarà la imposició directa, fent especial incidència en aquestes dues figures. Espot ha assegurat que els canvis no tindran “estrictament -o exclusivament- un afany recaptatori” sinó que es vol “revisar el règim de deduccions. L’objectiu, ha indicat, és “garantir que aquelles empreses que guanyen diners contribueixen de forma efectiva -dins d’uns mínims- al sosteniment de les finances públiques”.

Andorra apostarà per un “model propi” per a la zona franca i ara se li busca ubicació i es prepara el concurs internacional per impulsar-la

Això, ha apuntat, no vol dir que es vulgui incrementar la pressió fiscal. Espot ha assegurat que “volem mantenir Andorra com un país de fiscalitat moderada” però, a la vegada “equitativa”. I és que, ha afirmat, “així serà un model més just”.

Des del Govern s’ha volgut destacar que les finances de l’Estat han patit un fort cop per culpa de la pandèmia. En gran part, per les ajudes que s’han impulsat per permetre la resistència del teixit econòmic. En aquest sentit, Espot ha indicat que, fins a la seva finalització -amb petites excepcions- el 30 de juny, els ERTOs van suposar una despesa de 59 milions d’euros. A aquesta s’han de sumar altres programes de suport, incloent-hi els crèdits tous.

Unes ajudes que, ha volgut remarcar, han tingut fruits. Segons ha explicat, el PIB del segon trimestre d’enguany -coincidint amb la recuperació progressiva de la mobilitat amb els països veïns- va ser un 25% superior en comparació al del mateix període de l’any passat. I aquesta dada, cal recordar, no té en compte els mesos d’estiu, amb una notable afluència turística. “De fet, el repunt ha estat pràcticament equivalent a la davallada sobtada que l’economia va experimentar llavors”, ha destacat, a més de comparar la dada amb la d’Espanya (19,8%) i França (18,7%). A banda, també ha revelat que el nombre d’aturats inscrits al Servei d’Ocupació ha baixat fins a 670, segons les dades de final d’agost.

Un acord amb la Unió Europea essencial per a la diversificació

El cap de Govern ha avisat, però, que la recuperació econòmica també passar per la diversificació del teixit productiu. I per aconseguir-ho, ha avisat, serà clau l’èxit de la negociació amb la Unió Europea per l’acord d’associació que, ha afirmat, entra ara en una recta decisiva. I ho fa, gràcies a la taula de treball amb agents socials i forces polítiques, amb “una posició conjunta de negociació que garanteixi que Andorra continua tenint el control dels fluxos migratoris, per defensar que el model de protecció social és homologable amb els estàndards europeus i que la lliure circulació de serveis s’aplicarà de forma gradual i progressiva”.

Als més escèptics, Espot els ha demanat “visió a llarg termini”. I és que, tot i admetre que “aquest acord suposarà un esforç d’adaptació per a moltes empreses”, també ha advertit que “l’alternativa és l’estancament i el monocultiu d’uns sectors tradicionals que ja estan molt madurs i que tenen el recorregut que tenen”.

En pocs mesos el Consell General rebrà una llei “transversal” pels autònoms i el text òmninbus per a una agricultura per la qual es considera clau estudiar el cultiu de cànnabis

Un altre projecte que es considera clau a nivell econòmic és la zona franca. En el seu discurs, el màxim responsable de l’executiu ha explicat que s’han comparat diferents alternatives ara en marxa a altres països i que “s’ha definit una proposta pròpia per a Andorra”. Ara, ha apuntat, s’està analitzant la possible ubicació, a la vegada que es treballa en el plec de bases del concurs internacionals que es vol impulsar els pròxims mesos.  

En altres àmbits econòmics, Espot ha avançat que en un termini curt de temps han d’enviar al Consell General tant una llei “transversal” adreçada als autònoms i el text òmnibus per a l’agricultura. En aquest sector, ha reconegut que es considera clau l’estudi impulsar per comprovar la viabilitat del cultiu del cànnabis per a finalitats terapèutiques.

També ha volgut deixar clar la importància que atorguen al projecte de laboratori farmacèutic de Grífols a Ordino. “Té per a Andorra una importància estratègica de primer ordre”, ha assegurat, tot afirmant que “serà “un catalitzador i un exemple perfecte del que signifiquen els processos d’obertura i de diversificació econòmica”. Ha volgut recordar que “és una multinacional d’un prestigi indiscutible i una iniciativa amb un alt valor afegit, amb un potencial d’innovació i de generar sinergies innegable, focalitzat en una àrea que des del punt de vista de la recerca representa el futur”.

Comentaris (4)

Trending