Els donatius fets a Creu Roja o a l’Església ja es podran deduir fiscalment aquest mateix any

Govern considera que el canvi legal que impulsa via dues disposicions finals al pressupost que modifiquen la Llei de l’impost de societats i la de l’IRPF seran vàlides per les aportacions que es van fer a partir de gener del 2024, malgrat que, llavors, la normativa no ho contemplés

Fer aportacions a Creu Roja es podrà deduir a partir d'aquest mateix any.

El canvi legal que ha de permetre que les donacions a Creu Roja o a entitats vinculades a l’Església Catòlica puguin esgrimir-se per aconseguir deduccions amb l’impost de societats i l’IRPF s’aplicaria, si s’aprova el pressupost per al 2025 sense cap canvi -cosa del tot previsible-, ja per les declaracions i liquidacions que s’hagin de presentar enguany sobre l’exercici 2024. És a dir, en certa forma amb retroactivitat. Almenys així ho entén Govern. Per tant, els obligats tributaris podrien estalviar-se part de la quota si van fer col·laboracions d’aquesta mena al llarg de l’any passat.

El projecte de comptes que encara ara la fase final de la seva tramitació parlamentària -a priori, la intenció és que pugui enllestir-se aquesta mateixa setmana i votar-se en la sessió de Consell prevista per al dia 30- incorpora dues disposicions finals, originàriament la desena i l’onzena, amb la qual es volia corregir el que es considerava una mena de descuit. Quan ara fa uns anys es va fer una reforma fiscal, es va introduir la possibilitat que els patrocinis o mecenatges en àmbits esportiu, cultural, social o mediambiental permetessin a qui els feia -fos una empresa (via impost de societats) fos un particular (via IRPF) que això comptés com a deducció a l’hora de calcular la quota tributària a pagar. Llavors, però, la llei feia referència a la Llei d’associacions, però no es va tenir en compte un detall cabdal: que ni la Creu Roja ni les organitzacions vinculades a l’Església quedaven regulades per aquest text. I, per tant, de facto, van quedar fora d’aquesta mesura.

Deduccions fiscals per fer donatius o patrocinis a la Creu Roja o a institucions religioses

Amb les disposicions pressupostàries, Govern vol corregir aquesta situació. Així, totes dues entitats s’afegeixen al llistat de les que es donen dret a demanar aquestes deduccions, com ara el mateix executiu, els comuns, associacions o fundacions. Es manté el màxim de despesa previst en 100.000 euros. Lògicament, perquè el canvi sigui efectiu cal aprovar el pressupost i que aquest entri en vigor.

Un dels dubtes que podia quedar en l’aire era a partir de quin exercici tenia vigència aquesta ampliació d’entitats. En aprovar-se ja el 2025, es podria entendre que caldria esperar, però Govern entén que no és així. En resposta a una demanda parlamentària a la qual ha tingut accés Altaveu, es recorda que el text que va implementar la reforma fiscal, la Llei de mesures per a la reforma de la imposició directa i de modificació d’altres normes tributàries i duaneres introduïa tota una sèrie de disposicions -entre elles, el fet que les empreses hagin de pagar sempre un mínim del 3% dels seus beneficis independentment de les deduccions que es puguin aplicar- que serien vigents a partir dels “períodes impositius que s’iniciïn a partir de l’1 de gener del 2024”.

I, en aquest cas, s’entén que les modificacions incloses en el pressupost també quedarien sotmeses a aquest termini. I, per tant, un cop entrin en vigor, tota aportació feta a Creu Roja o a entitats vinculades a l’Església Catòlica al llarg de l’any passat, es podria incorporar com a deducció quan toqui fer aquest 2025 la liquidació de l’impost de societats o bé la declaració de l’IRFP. És a dir, els seus efectes s’aplicarien pel darrer exercici, malgrat que, llavors, la llei no ho tenia previst. “Si s’aproven les disposicions finals desena i onzena del projecte de llei del pressupost per a l’exercici del 2025 amb la redacció tramesa pel Govern, els donatius que s’hagin efectuat a favor de la Creu Roja Andorrana i de l’Església catòlica a comptar de l’1 de gener del 2024 podran gaudir de la deducció per incentius fiscals al mecenatge”, s’afirma en la resposta.