El projecte legislatiu preveu unificar tota la regulació que afecta el sector financer i, a la vegada, adaptar a Andorra la directiva sobre la matèria, coneguda com a MiFID II. De fet, és un dels compromisos adoptats pel Principat amb l’acord monetari i és habitual que aquests textos passin pel Consell General amb poca polèmica i certa celeritat. El problema ha estat quan s’ha detectat que la llei conté diferents errors, alguns dels quals, asseguren algunes fonts consultades, “greus”. És el cas, per exemple, de remissions a legislació que ja no està en vigor o a articles que no existeixen.
I aquí és on venen les diferències en comissió. Per a alguns grups, vist el nombre elevat d’errates, la millor solució seria que Govern retirés el text i el tornés a tramitar, ja corregit. Per a altres, es creu que es pot solucionar aprofitant la possibilitat de corregir errors tècnics i les esmenes -quatre- presentades per Demòcrates.
El president de la comissió i conseller ‘taronja’ David Montané admet que “l’informe de tècnica legislativa [el document que analitza els textos i ha detectat les errades] és dens i llarg” però considera que la majoria d’ells “són de forma”. Per tant, defensa que fent la feina en comissió i amb el suport dels tècnics de Casa de la Vall es podrà esmenar i disposar d’un projecte de llei correcte quan s’hagi de portar al ple.
“No parlem d’errors greus. Es pot fer l’informe i solucionar-ho a la mateixa comissió. Això tindrem el text abans”, justifica Montané que, però, també reconeix que hi ha hagut debat intens dins de l’òrgan legislatiu. Justament, admet que es va valorar possibles mesures per evitar que un fet similar es torni a repetir. “Es va plantejar que hi hagi un filtre previ abans de tramitar un projecte o una proposició de llei per veure si compleix la tècnica legislativa, però caldria, en tot cas, canviar el reglament del Consell”, ha comentat en declaracions a Altaveu.
En tot cas, la majoria considera que la feina es pot acabar. Que no cal tornar la llei a Govern. I així es vol fer aprofitant la pròrroga que Sindicatura ha atorgat per culminar aquest treball. Una solució que no acaba de convèncer alguns dels grups de l’oposició.
És el cas de Concòrdia. El seu líder, Cerni Escalé, avisa que estaran atents a com es fa aquesta tasca abans de decidir si donen o no suport a la llei: “dependrà del procediment que utilitzin; si la proposta es conforme al dret parlamentari, no veurem problema a votar una llei que no ens planteja grans inconvenients programàtics. La veiem bé, però ens inquieten els errors de precisió tècnica”. També alerta, però, que “si entre els canvis hi ha qüestions tècniques substantives, millor que es torni a Govern; si es poden corregir, no caldria”.
Paral·lelament, Escalé sí que ha volgut fer una reflexió de cara al futur. “Neguiteja pensar que la majoria de lleis que entraran a tràmit en el marc d’un acord d’associació, si la UE segueix legislant al mateix ritme que fins ara, seran similars aquestes”. Per tant, “complexes i depenent del dret europeu i de decisions de la UE, en les quals no haurem pogut participar”.
Més contundent es mostra Pere Baró, representant socialdemòcrata a la comissió. “Els vam dir que la tornessin de nou a Govern i Demòcrates no vol”, lamenta, tot indicant que “no es pot aprovar tal com està”. De fet, avisa que “si no l’envien de nou a l’executiu, difícilment la podrem votar”.
Des d’Andorra Endavant, s’ha optat per no fer valoracions de l’afer. S’afirma que, ara mateix, els esforços del grup se centren a preparar l’acte sobre l’acord d’associació previst per a d’aquí a uns dies.
Comentaris