Així queda de manifest en l’informe que la comissió ha elaborat un cop analitzada tota la feina de l’òrgan fiscalitzador amb relació a les liquidacions pressupostàries del sector públic per a l’exercici 2022. Un cop analitzat el treball, els consellers generals entenen que, malgrat que en la majoria d’entitats del sector públic hi ha alguna irregularitat, en general tots els comptes es poden aprovar. Amb una excepció: l’ADI.
Dins de la comissió es manté el desacord per l’entrega o no per part de l’AREB d’informació sobre la intervinguda BPA: Concòrdia, PS i Liberals entenen que s’ha de fer cas al Tribunal; la majoria es posa al costat de l’agència
En l’informe, els parlamentaris remarquen que el Tribunal de Comptes “manifesta que de les verificacions efectuades d’acord amb procediments d’auditoria es desprèn que els comptes anuals sotmesos a fiscalització no expressen en tots els aspectes significatius la imatge fidel del patrimoni ni la situació financera de la societat (...) ni els resultats de les seves operacions i dels seus fluxos d’efectiu, de conformitat amb el marc normatiu d’informació financera que resulta d’aplicació i, en particular, amb els principis i criteris comptables que s’hi recullen”. Per això, es constata que no es pot validar aquesta liquidació en el proper ple ordinari, com sí que es farà amb les de la resta d’entitats.
Amb aquesta decisió, hi ha consens dins la comissió. No succeeix així a l’hora de valorar el retret que el Tribunal de Comptes fa a l’Agència Estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) per la seva negativa a entregar informació sobre la situació econòmica i financera de la intervinguda Banca Privada d’Andorra. Un cop més, l’òrgan fiscalitzador va denunciar que, malgrat que li demani contínuament, l’entitat faci cas omís. Això, s’adverteix, compromet la feina d’avaluació de la liquidació.
Els primers anys, tots els grups parlamentaris, inclòs el demòcrata, donava la raó al Tribunal de Comptes. Els darrers exercicis, però, la majoria s’ha desmarcat d’aquesta opinió i s’ha posat del costat de l’AREB malgrat la contundència amb què s’expressa l’òrgan fiscalitzador. En canvi, la resta de forces presents a la comissió mantenen que l’agència està incomplint la llei. “Els grups parlamentaris de Concòrdia i Socialdemòcrata i el conseller general no adscrit consideren important complir la legalitat vigent perquè l’AREB faciliti aquesta informació al Tribunal de Comptes, òrgan tècnic de fiscalització de la gestió econòmica, financera i comptable de l’administració pública a fi que es pugui manifestar al respecte”, remarca l’informe.
En canvi, pel que fa a la resta de retrets inclosos en les fiscalitzacions, la comissió les accepta sense cap problema. De fet, avisa a les diferents entitats que han comès irregularitats que han de corregir aquesta situació. Tot i això, també s’admet que, ara per ara, això es repeteix cada any. I, per tant, “es recomana que s’estableixin mecanismes de responsabilitat davant dels incompliments reiterats per tal de solucionar situacions que es reprodueixen any rere any”. En aquest sentit, es recorda que, ja la passada legislatura, es va abordar la possibilitat “d’establir una proposta d’actualització de les atribucions del Tribunal de Comptes”.
I, ara, es vol reprendre aquesta feina. Els membres de la comissió “reiteren la seva ferma voluntat de prosseguir amb la implementació d’un pla de treball per analitzar les modificacions necessàries del marc legal vigent regulador de l’organització i funcionament del Tribunal de Comptes”.
Comentaris (1)