Ara, el text ja està ultimat i, si no hi ha cap imprevist, s’haurà de votar al ple del Consell previst per al 7 de novembre. D’aquesta forma, es posarà fi a una situació que dura des de l’aprovació del pressupost. Via esmena, els grups de la majoria van modificar el redactat inicial de Govern tot modificant la forma com s’actualitzarien les pensions. I, entre els canvis, hi havia el fet que, per optar a aquesta millora econòmica calia o bé ser resident o, si es vivia fora, haver cotitzat un mínim de quinze anys. En cas contrari, la pensió quedava congelada i sense el 4,1% d’increment de l’IPC del 2023.
Aquesta mesura, però, va generar, però, un efecte no esperat per part dels seus impulsors: el Copríncep francès entenia que això podia suposar una discriminació pels afectats. I va avisar que es plantejava demanar l’opinió del Constitucional abans de sancionar tot el pressupost. Això hauria comportat que el text quedés bloquejat. La situació es va salvar amb el compromís per part de la majoria que s’esmenaria el projecte legislatiu a posteriori per, si més no, modular la decisió. Emmanuel Macron va acceptar la proposta i va signar els comptes. Ja a l’agost, es tramitava la proposició de llei que feia el canvi al pressupost.
Un canvi que, però, manté una certa diferenciació entre jubilats. En el cas dels residents a l’estranger que no haguessin cotitzat quinze anys -per qui supera aquest temps es manté l’IPC andorrà- també hi haurà un increment, però menor. S’aplica la dada harmonitzada de la inflació a nivell europeu, situada en un 2,9%. Això sí, de forma retroactiva: des del passat 1 de gener.
El PS no estava d’acord amb aquesta decisió. Entenia, i entén encara, que hi ha discriminació. Per això, va presentar una esmena amb la qual el que es volia és que tots els pensionistes, independentment de lloc de residència o anys cotitzats, tinguessin l’increment del 4,1%. Era la fórmula, defensen, de “no incórrer en cap tipus de discriminació entre persones que han cotitzat pel mateix sistema”.
La proposta ha estat tractada aquest dimecres en reunió de la comissió legislativa de seguiment i sostenibilitat de les pensions de la Caixa Andorrana de Seguretat Social, l’òrgan creat de forma expressa per abordar la reforma del sistema de pensions, però que també s’ha ocupat del text. I, tampoc ha estat cap sorpresa, ha estat refusada. Els vots de Demòcrates i Ciutadans Compromesos l’han tombat, malgrat tenir el suport de Concòrdia.
La consellera general del PS Judith Casal ha lamentat que la decisió era “previsible” i ha insistit en el desig de “no incórrer en cap mena de discriminació”. I, en aquest sentit, remarca que “fer dependre les pensions del lloc on has decidit viure no ens sembla un criteri justificatiu suficient”.
Per la seva banda, des de Concòrdia, el parlamentari Jordi Casadevall ha defensat el seu suport -estèril- a l’esmena. “Al final, ens semblava que seguia un criteri lògic, partint de la base que no pensem que la persona [per tenir aquest increment de l’IPC] hagi de ser resident”. El conseller general indica que “hem volgut marcat aquesta posició respecte a la discriminació”, però ha preferit esperar a l’hora d’avançar quin serà el posicionament quan el text arribi al ple: “ho hem d’acabar de discutir”.
Comentaris (2)