Concòrdia, PS i Andorra Endavant avisen que l’elecció de Jover compromet la independència de l’AFA

La majoria parlamentària veuen l’exministre un candidat “idoni” per a la presidència del supervisor financer, de qui Carine Montaner, la més rotunda de l’oposició, recorda que “va haver de plegar per no pagar impostos”

G. Pérez / T. Solanelles

Xavier Espot acomiadant Eric Jover el 9 de gener de l'any passat quan va dimitir. SFGA

Més o menys tímidament, més o menys contundentment, les tres grans formacions que conviuen en l’oposició parlamentària consideren que la tria de l’exministre de Finances i dirigent demòcrata Eric Jover perquè presideixi el consell d’administració de l’Autoritat Financera Andorrana (AFA) pot comprometre la independència de l’organisme. Mentrestant, la majoria formada per Demòcrates i Ciutadans Compromesos troba Jover un candidat “idoni” que farà “tant bona feina o més” que la que va fer quan va ser ministre.

Certament, les lectures que fan Concòrdia, Andorra Endavant o PS són força diferents. La formació liderada per Carine Montaner és la més contundent recordant que Jover “va haver de plegar per no pagar impostos”. Concordis i socialdemòcrates no arremeten contra la persona, especialment el PS, que assegura que encara ha de tractar la qüestió a nivell intern, però que sí que adverteix sobre la independència tot recordant que, no obstant això, hores d’ara l’exministre no està en primera línia política. 

El líder de Concòrdia, Cerni Escalé, ha deixat clar que “no entrem a valorar els noms”, però ha remarcat que “sempre hem mantingut la mateixa idea pel que fa als organismes públics. Un organisme independent ha de ser independent, necessitem processos competitius i oberts perquè sigui el millor especialista”. En aquest sentit, “si es tracta d’un càrrec molt específic o tècnic, igualment és important que qui l’assumeixi sigui algú que no hagi ostentat un càrrec polític en els 4 anys precedents. Ho portàvem al programa i ho aplicaríem si governem”. Concòrdia ha tractat internament la proposta que els va fer arribar aquest dimecres el ministre de Finances, Ramon Lladós, i Escalé manté que “tots els nomenaments han de ser de persones independents i no hi ha d’haver connexió política a nivell de càrrec electe o de designació, per bo que sigui el perfil de la persona que es proposa”.

Jover es perfila com a president de l’AFA amb els recels de bona part de l’oposició parlamentària

La presidenta d’Andorra Endavant, Carine Montaner, té clar que l’elecció de Jover “és un error” i “no donarem suport a aquest candidat, això està més clar que l’aigua”. Segons Montaner, hauria demanat a Lladós “si podem reflexionar” perquè considera que socialment, a nivell ciutadà, l’escollit no serà gens ben vist. “Es tracta d’un exministre que no pagava impostos i que per no pagar impostos va haver de plegar.” Segons la líder d’Andorra Endavant, situar Jover a l’AFA forma part d’un “canvi de cromos”

La presidenta del grup socialdemòcrata, Judith Casal, deixa clar que en la seva formació no s’ha pres encara cap decisió. Encara s’ha de valorar la proposta del Govern. “Hem de tenir els debats corresponents dins del grup i hi ha molts elements a valorar”, ha exposat Casal. Aparentment dins del PS hi ha força divisió d’opinions. “El que ens preocupa sobretot és que es pugui veure compromesa la independència, que no necessàriament ha de passar perquè es tingui una militància política”. En tot cas, Casal no ha volgut que es comparés la tria de Jover amb l’elecció de Judith Pallarés per a la secretaria general de l’Institut de les Dones, sobre la qual va ser el PS extremadament dur: “D’entrada hi ha un element diferent: el fet que ella tenia un càrrec en un partit. Venim de regular diferents organismes independents i ho hem fet deixant clar que no hi ha problema a tenir una militància a un partit però sí per tenir un càrrec.”

SUPORT MAJORITARI

Mentrestant, ja s’ha indicat, la majoria parlamentària és del tot partidària de l’elecció d’Eric Jover. N’han parlat el líder de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi, i el president del grup parlamentari demòcrata, Jordi Jordana. Naudi ha indicat que Eric Jover “ja va demostrar ser un bon ministre de Finances i això el fa ser coneixedor del sistema i del sector financer”. El membre de l’executiva de CC ha recordat que “nomenar un president de l’AFA té moltes limitacions, entre altre no haver treballat al sector”. I ha mostrat el seu convenciment que “ho va fer bé com a ministre i ho farà tant o més bé com a president de l’AFA”. Jordana ha confirmat íntegrament les paraules dels seus socis en la majoria governamental. “Veiem bé la possibilitat. És un candidat idoni. No hi veiem cap tipus d’inconvenient”.

Etiquetes: