Enguany, a diferència del que va passar el 2023, la formació que lidera Cerni Escalé sí que ha elevat aquesta esmena a la totalitat. El president del grup parlamentari ha recordat aquesta situació que ha justificat explicant que “quan entra un nou executiu, és normal deixar un marge de planificació”. Llavors, ha assegurat “vam pensar que a un Govern que acabava d’entrar se li havia de donar aquest temps per corregir. Ara, però, coses que “ja vam comentar l’any passat, no s’han redreçat”. I, per tant, “ens plantegem fer l’esmena a la totalitat”.
“No es poden suplir mancances del Govern amb més diners al pressupost; cal una planificació més acurada de les polítiques de l’Estat i atacant l’especulació immobiliària de forma decidida”, ha advertit el líder parlamentari, Cerni Escalé
I quines són aquestes coses. El mateix Escalé les ha desgranat, començant pel fet que veuen una “manca de planificació a llarg termini”. En aquest sentit, Concòrdia, ha afirmat, aposta per “una política pressupostària que sigui proactiva i no pas reactiva”. I això és el que, lamenta, es veu als comptes presentats pel Govern: “responen amb mesures conjunturals a problemes que són estructurals”.
L’exemple paradigmàtic per a Escalé són les ajudes a l’habitatge i el seu fort creixement. El parlamentari ha deixat clar que considera que cal ajudar a les famílies, però també posa el dit a la nafra a l’hora d’indicar que “de res serveix donar més ajuts si no solucionem la problemàtica; això només reverteix en els propietaris dels immobles que han apujat els preus”. Entén el líder de Concòrdia que “no s’estan fent mesures per evitar això” i afirma que “no es poden suplir mancances del Govern amb més diners al pressupost; cal una planificació més acurada de les polítiques de l’Estat i atacant l’especulació immobiliària de forma decidida”.
Al pressupost Concòrdia li troba altres pegues. És el cas de la “manca d’inversió real, en recerca i innovació i en les bases que han de permetre a Andorra prosperar”. També es veu malament el fet que es presenti amb dèficit. A l’entendre dels parlamentaris del principal partit de l’oposició, això no hauria de ser així en un moment de bonança econòmica. “Si gastem més ara, només incrementem el deute públic i carreguem les generacions futures”, ha asseverat.
El líder de Concòrdia ha volgut deixar clar que, a diferència del que succeeix amb altres lleis, una esmena a la totalitat al pressupost no dilata la seva tramitació. Ara bé, des de Concòrdia s’aposta perquè cal, en paraules de la consellera general Maria Àngels Aché, “un debat que no sigui només sobre xifres sinó també un espai de reflexió política i social”. A banda, s’ha volgut expressar preocupació pel fet que els comptes acabaran aprovant-se molt tard, segurament ja al 2025, fet que no comparteixen. “Difícilment podrem tenir un debat profund i seré en comissió”, ha advertit Aché, al mateix temps que ha comparat la situació amb la dels països de l’entorn. Al seu entendre, “potser ens hem de plantejar canvis legals per avançar-ne l’entrega”. En aquest sentit, Escalé ha avançat la voluntat de buscar un consens amb la majoria per veure si és factible vehicular alguna proposició que modifiqui la llei.
Comentaris (5)