Els comuns tiben les orelles a Jover i reclamen de forma “unànime” el deute de les transferències

Els cònsols no accepten els arguments del ministre de Finances i acorden que cada corporació farà una anàlisi jurídica amb interventors i assessors per reforçar la petició d’un global de set milions d’euros

Un instant de la reunió de cònsols, celebrada a Sant Julià.
Un instant de la reunió de cònsols, celebrada a Sant Julià. Comú de Sant Julià de Lòria

Els cònsols de les set parròquies han refermat davant el ministre de Finances la reclamació dels diners que consideren impagats corresponent a les transferències de l’any 2017. Tots consideren que hi ha un deute, rebatem la postura del Govern. Ara, es farà un treball a cadascuna de les corporacions per estudiar jurídicament la situació i, d’aquesta forma, reforçar els arguments que els fan demanar aquest import, d’uns set milions en global.

La reunió de cònsols celebrada aquest matí tenia entre els punts de l’ordre del dia la compareixença d’Eric Jover, just quatre dies després que el ministre negués al Consell General cap deute amb els comuns, malgrat la demanda formulada tant pels actuals mandataris com pels seus antecessors. I, segons ha explicat després de la trobada Josep Majoral, se li ha tibat de les orelles. “De manera unànime li he expressat el nostre desacord i li hem dit que tenim pendent aquest pagament i així ho hem posat de manifest en els pressupostos”, ha afirmat.

Ara bé, davant els arguments exposats pel titular de finances -centrats principalment en el fet que el càlcul dels diners a transferir s’han de fer sobre els imports provinents de taxes i impostos efectivament cobrats durant l’exercici i no pas els liquidats-, els comuns volen refermar els seus. Per això, ha explicat Majoral, “hem acordat reprendre el dossier, intentar mirar si davant els arguments del ministre, podem treure l’aigua clara”.

Jover, al costat d'altres membres del Govern abans d'iniciar la sessió.

Relacionat

Jover nega que el Govern degui als comuns diners de les transferències dels 2017

Així, el que es farà és que cadascuna de les corporacions “mirarà acuradament el tema amb els interventors”. A partir d’aquí, les conclusions a les quals s’arribin es compartiran amb Govern. Per ara, no es volen fer “suposicions” sobre el que passarà si, un cop fet aquesta feina, com tot fa apuntar, es mantenen les dues postures diferents. Per tant, preguntats sobre si una reclamació judicial es pot posar sobre la taula ni Majoral ni l’escaldenca Rosa Gili, els dos cònsols que han comparegut, han volgut avançar res.

L’import global de la reclamació ascendeix a uns set milions que, posteriorment, s’hauran de repartir entre les set corporacions. Les paraules de Majoral han evidenciat que, malgrat aquest treball a fer, és molt difícil que hi hagi un canvi d’opinió pel que fa als comuns. De fet, ha recordat que el tema ja ve de lluny i dels anteriors consolats. “Entenem que el que fa Govern no s’adapta a la llei i volem esclarir qui té raó; ara els nostres juristes analitzaran els seus arguments”, ha comentat.

Aquest treball, però, no s’allargarà gaire. “No s’ha parlat d’un termini, però ha de ser ràpid perquè fa temps que s’arrossega el tema”, ha indicat Majoral. Per tant, la voluntat és que “entre tots plegats, sigui en positiu o negatiu, intentem tancar el tema”. Per la seva banda, Gili ha volgut apuntar la “sorpresa” pel fet que “es digui que no s’ha canviat el criteri”. Davant d’això, s’ha demanat “per quina raó, doncs, interventors i cònsols ho van demanar el 2017”.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending