La banca estima en 1.800 milions de dòlars els actius digitals moguts al país el 2024

L’entitat col·labora amb el l’AGIA per oferir una formació sobre compravendes immobiliàries utilitzant criptomonedes per garantir que les futures operacions es facin “de forma segura”

D'esquerra a dreta: Francesc Pont, Gerard Casellas i Carlos Salinas. M. P.

El món dels actius digitals creix cada dia i Andorra no en queda al marge. De fet, el cap d’actius digitals i fintech de MoraBanc, Carlos Salinas, ha explicat que segons les dades que els han aportat els responsables de l’eina que utilitzen per verificar i fer la traça dels actius digitals amb què treballa el banc, Chainalysis, s’estima que el 2024 al Principat s’han mogut l’equivalent a 1.800 milions de dòlars en actius digitals. “Són quantitats importants de residents que ja gestionen aquest nivell de patrimoni”, ha exposat Salinas, durant la roda de premsa de presentació d’un curs de certificació immobiliària per vendre amb criptomonedes dirigit a agents i gestors immobiliaris.

Amb aquests números, prou considerables tal com ha reconegut el responsable d’actius digitals de MoraBanc, consideren “important” estar en aquest mercat. Un món que vaticina que de mica en mica anirà arribant a tots els sectors de l’economia del país “i el primer, l’immobiliari”.

Tot i així, el president de l’AGIA, Gerard Casellas, no creu que aquest nou mitjà de pagament “pugui alterar l’equilibri de preus del mercat ni res del que passa ara”. Ho considera, simplement, “una eina més que s’anirà incorporant, un nou mitjà de pagament”.

Ara bé, per poder-la utilitzar “de forma segura” s’ha considerat que abans de començar a operar cal formar els agents i gestors immobiliaris. No cal fer canvis a nivell legislatiu, “ja existeixen totes les eines jurídiques i legislatives per operar” amb criptomonedes, però “abans de fer la primera operació, potser que fem la formació.”

La idea és poder comprendre “com funciona el mercat” i tenir clars els controls que cal aplicar, per exemple, en prevenció de blanqueig de capitals. “Es tracta de millorar l’oferta per als clients i reforçar la competitivitat del sector”, ha dit Casellas, que es mostra convençut que permetre el pagament amb actius digitals ha d’aportar, també, “dinamisme al mercat”.

FORMACIÓ

La formació es farà dimarts que ve de la mà d’Inmocrypto, una companyia amb orígens a Espanya i especialitzada en aquest sector. Una empresa que no té autorització per operar al país perquè no està registrada, però que en aquest cas només se l’ha contractat per fer la formació. Salinas, però, ha explicat que a Espanya ha participat en “17 operacions d’èxit” i per tant, podrà explicar les claus pràctiques “i sense tecnicismes” de com funciona aquest món.

El directiu bancari ha volgut recordar que MoraBanc és “el primer banc i l’únic a Andorra amb capacitat per oferir serveis d’actius digitals, donant resposta a una demanda social que tenim de part dels nostre clients”, i que el procés regulador que van haver de superar va ser “molt complex i llarg”, però que veient la resposta dels clients “estem satisfets d’haver et el pas”. En aquest sentit, ha destacat la importància que des de l’AGIA “s’hagi entès aquest missatge que bans de fer negoci és molt important apostar per la formació”.

Casellas ha explicat que en el seu cas personal encara no s’ha trobat amb cap client que li demanés de pagar amb criptomonedes, però que sap que hi ha altres companys que sí. “Hem de posar els mitjans perquè quan sorgeixi l’oportunitat estiguem preparats per operar amb coneixement i consciència i amb el marc regulador que s’imposa”. Segons s’ha informat, hi ha 39 inscrits en la formació.