La proposta es va fer arribar a la primavera i, ara, es confirma que ha superat un primer filtre del BEI amb la seva publicació a la web oficial com a projecte a finançar. “El préstec marc donarà suport a inversions en generació, transmissió, distribució, producció i distribució de calefacció i refrigeració urbana a Andorra durant el període 2024-28”, explica la pàgina, tot indicant que “l’objectiu és contribuir a la mitigació del canvi climàtic més enllà de les fronteres de la UE”.
Així, s’entén que “el projecte millorarà la qualitat del subministrament elèctric, desenvoluparà la calefacció urbana i potenciarà la interconnexió elèctrica d’Andorra amb Espanya”. Al mateix temps, es contribuirà a l’objectiu d’aconseguir que almenys el 33% de la demanda elèctrica sigui abastida per fonts nacionals el 2030.
El cost total estimat dels diferents projectes s’estima en 137 milions d’euros. I, d’aquests, el BEI analitzarà finançar-ne 60
El cost total estimat dels diferents projectes s’estima en 137 milions d’euros. I, d’aquests, el BEI analitzarà finançar-ne 60. Ara, al llarg dels pròxims mesos, el consell d’administració del BEI ha d’acabar d’analitzar la proposta i donar una resposta a la petició. Això s’hauria de produir, segons espera Govern, al llarg del 2025.
La secretària d’Estat d’Afers Financers International, Noelia Souque, ha subratllat “la rellevància d’aquest primer projecte de cooperació entre Andorra i el BEI, que posarà de manifest la nostra capacitat per accedir a finançament internacional d’alt nivell, tant en termes financers com tècnics, proporcionat pel banc”. A més, ha destacat “el ferm compromís compartit amb les finances sostenibles, essencials en el context global de la lluita contra el canvi climàtic”.
Per la seva banda, el secretari d’Estat Transició Energètica, Transports i Mobilitat, David Forné, ha posat en relleu que “s’obrirà una nova palanca de finançament que permetrà garantir una major independència energètica d’Andorra i assolir els objectius estratègics que permetran augmentar l’autosuficiència i garantir un subministrament més segur i sostenible en un context d’electrificació del transport i calefaccions”. També ressalta que “aquesta cooperació amb el BEI reforçarà el compromís del país amb un model energètic basat en fonts locals i sostenibles, alineat amb els objectius de lluita contra el canvi climàtic”.
Finalment, el secretari d’Estat per a les Relacions amb la Unió Europea Landry Riba ha emfatitzat que “aquest projecte reforçarà la projecció internacional d’Andorra i evidencia els beneficis tangibles d’una col·laboració estreta amb les institucions europees”. Així mateix, recorda que “l’inici de les converses per tenir accés a finançaments del BEI es van dur a terme en paral·lel amb la conclusió de les negociacions per l’acord d’associació, fet que contribueix al fet que Andorra pugui accedir, tot i ser un país tercer, a finançament del BEI”.
Comentaris (2)