Aval de l’FMI a l’acord d’associació

L’organisme assegura que el conveni amb la Unió Europea “és una oportunitat” que ha de permetre diversificar l’economia amb un risc “mitigat” per uns “terminis de transició raonables” i el respecte a les especificitats del Principat

Façana de l'edifici de l'FMI. ARXIU

El Fons Monetari Internacional ha avalat l’acord d’associació entre Andorra i la Unió Europea, que ara haurà de ser validat en referèndum per la ciutadania del Principat. L’organisme valora positivament que el conveni ha de suposar “una oportunitat” per al país, especialment per aconseguir una diversificació de l’economia. Els seus experts han posat el focus en el fet que es respecten bona part de les especificitats del país, però també que s’han pactat terminis de transició raonables i que han de permetre un procés progressiu d’adaptació a les normatives comunitàries.

Així ho ha apuntat el sotsdirector de les oficines de l’FMI a Europa, Rodolphe Blavy, durant la presentació de l’informe de revisió que s’ha fet sobre el Principat, un document que, des del Govern, s’ha valorat positivament. De fet, l’expert de l’organisme ha recordat que un dels problemes principals de l’economia andorrana és la manca de diversificació, fet que pot acabar comportant, segons ha indicat, un cert estancament. Es creixeria, sí, però no pas al ritme d’anys anteriors, sinó amb un màxim d’un 1,5% anual.

I aquí és on, al seu entendre, l’acord d’associació “és una oportunitat” per aconseguir aquesta necessària obertura de nous sectors i mercats. Més quan, segons ha assegurat Blavy i ha volgut destacar posteriorment el ministre de Finances, Ramón Lladós, el conveni inclou “bons terminis de transició” i un respecte a les especificitats del país. Això són “dos elements” que ajuden a “mitigar” tot el que implicarà obrir el mercat del Principat a un de més competitiu.

En aquest sentit, el sotsdirector europeu de l’FMI ha posat en relleu que, justament, un punt important serà que, al llarg d’aquest temps de transició “es faci la preparació de tots els sectors”, tot admetent que alguns requeriran més suport que altres, així com l’adaptació a les normatives europees. Tot per garantir que es podrà “competir en un camp d’igualtat de condicions”.

Per a Blavy i l’FMI, doncs, l’acord d’associació serà positiu per a Andorra. Així ho ha remarcat, tot advertint del que podria suposar un ‘no’ en el referèndum. “L’economia tendiria a créixer menys, perquè el mercat seria més limitat”, ha apuntat.

Segons ha avançat l’expert, l’informe sobre Andorra posa en relleu diferents aspectes positius com ara el fet que ‘ha crescut de forma molt forta després de la pandèmia de la Covid-19 i, a més, ha mostrat “molta resiliència” davant circumstàncies externes que s’han viscut aquests anys. En canvi, també es remarquen determinades situacions i reptes que cal afrontar com l’exposició als xocs que es puguin produir a l’estranger, una diversificació encara fluixa i les problemàtiques de l’habitatge i de les pensions. Aquest darrer punt, indiquen, necessita “una reforma com més aviat millor per rebaixar la tensió del sistema”.

Sobre l’informe, Govern, amb Lladós i Souque a la compareixença, han expressat que hi ha molta confluència. El ministre ha reconegut que cal avançar encara més en l’obertura de nous àmbits econòmics. “Hem d’aconseguir créixer fora dels sectors tradicionals”, ha indicat, tot advertint que “si no ho fem, acabarien tornant a créixer només un 1,5% anual, que és el nostre límit amb l’estructura actual”. I ha apuntat que això seria un problema de cara a reptes que cal afrontar com la reforma de les pensions, l’habitatge o, fins i tot, el canvi climàtic. “Entomar-los amb el creixement dèbil de la nostra estructura econòmica actual seria molt difícil”, ha apuntat.

Etiquetes: