L’AREB esgota els diners de la venda de Vall Banc i torna a necessitar suport econòmic de Govern

Del pressupost de 2,37 milions previst per a l’any vinent, en el qual haurà de gestionar el procés de fallida de BPA, l’agència cobrirà 1,2 amb els fons que li queden del que es va quedar per l’operació i la resta, 1,15, els rebrà via transferència corrent des de l’executiu

La bústia de l'AREB a la seva seu.

L’Agència Estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) tornarà a necessitar l’any vinent suport econòmic del Govern per funcionar. Concretament, l’executiu haurà de cobrir 1,15 milions dels 2,37 previstos, a diferència dels darrers exercicis. Llavors, es recorria als diners sobrants de la venda, el 2022, de Vall Banc. Els rectors de l’organisme posen en relleu que hauran d’afrontar el procés de fallida de l’antiga Banca Privada d’Andorra (BPA), a banda dels contenciosos judicials encara pendents per la resolució del banc.

Així es constata en els comptes que l’AREB ha enviat al Consell General. L’agència preveu una disminució lleugera de l’import global que necessitaran per al seu funcionament. Aquest se situarà en 2,37 milions, en comparació als 2,39 que s’estimaven per a l’actual exercici. Una davallada del 0,72%.

Inicialment, l’entitat es va quedar els diners al·legant que potser caldria afrontar “contingències” derivades de la venda de Vall Banc que poguessin afectar Creand, però al final ha acabat fent-los servir per al seu funcionament rutinari

D’aquests diners, l’AREB apunta que encara té recursos per sufragar-ne fins a 1,216. Són romanents de tresoreria que tenia des del 2022, quan es va tancar la venda de Vall Banc a Creand -llavors encara Crèdit Andorrà-. En total, l’agència va cobrar per aquella operació -efectuada per JC Flowers- 22 milions. D’aquests, 16,4 es van fer servir per liquidar el préstec que, en el seu dia, li havia fet Govern per afrontar el procés d’intervenció de BPA. La resta se’ls va quedar. En un primer moment, es va assegurar que era per tenir fons com a “garantia per tres anys” davant “contingències” que poguessin afectar Creand com a compradora. Poc després, però, ja va començar a fer-los servir per cobrir el seu funcionament rutinari.

I això ha fet durant el 2023 i el 2024. I continuarà fent-ho l’any vinent, però els diners s’esgotaran. I, per tant, toca tornar a demanar fons a Govern. I aquest ja ha acceptat la demanda. En el pressupost de l’any vinent es preveu una transferència corrent d’1,15 milions per completar els recursos necessaris de l’AREB.

D’aquest pressupost, una de les partides més importants seran els gairebé 994.000 euros que es destinaran a assessoraments jurídics. En aquest cas, es considera que caldrà continuar afrontant demandes vinculades al procés d’intervenció de BPA, però també se sumarà una altra tasca: la gestió de la fallida ja declarada de l’antiga entitat bancària. Paral·lelament, també hi ha una previsió de 439.305 euros per a treballs tècnics externs.

Pel que fa al cost del personal, es calcula una partida de 790.000 euros. En aquest cas, per sota de la pressupostada per al 2024. Tot i això, es manté la voluntat -no materialitzada enguany- de contractar un tècnic financer especialista en plans de resolució. La resta de capítols (despeses financeres i inversions reals) són menys rellevants: tot just 3.956 i 30.000 euros respectivament.