Al document, l’AREB recorda que “es finança gairebé de forma exclusiva de les partides pressupostàries que cada any estableixi per al seu funcionament el pressupost del Consell General i que l’Agència rep en forma de transferència”. Enguany però, es recorda que “durant l’exercici 2022 (...) va percebre uns ingressos de 22 milions d’euros que va destinar en part al retorn del préstec que mantenia amb el Govern per un import de 16,4, reconeixement el benefici general en la venda de Vall Banc com a romanent de tresoreria”. I, aquest, “es destinarà a finançar despeses d’exercicis futurs”.
Per aquest 2024, l’AREB preveu unes despeses de 2,388 milions, que cobria, justament, amb part dels diners que encara li sobren de l’operació. La decisió, però, sobta si es compara amb el que es va assegurar ara fa un temps. El gener del 2022, a preguntes del grup parlamentari socialdemòcrata, el llavors ministre de Finances, Eric Jover, va defensar la decisió de l’entitat de quedar-se els 5,6 milions de diferència entre el préstec i l’import cobrat per Vall Banc. Es va justificar indicant que era convenient tenir aquesta xifra per “temporalment crear una garantia per un període de tres anys per possibles contingències legals que puguin afectar el comprador [és a dir, Creand, llavors encara Crèdit Andorrà] derivades dels processos judicials pendents de resoldre en relació al procés de resolució de BPA”.
No han passat, però, encara aquests tres anys i, ara, i també aquest 2023, l’AREB ha decidit no guardar aquests diners sinó fer-los servir per al seu funcionament. De fet, ho fa amb una partida que ja avisen que és “ampliable”. És a dir, que si les despeses acaben sent superiors, es podrà recórrer a més diners provinents de la venda de Vall Banc.
Pel que fa al pressupost, novament la principal partida torna a ser la que es destinarà a pagar els assessoraments jurídics vinculats al procés de resolució de BPA. Es preveu un milió. A banda, també es destinarien 450.000 euros més a estudis i treballs tècnics vinculats a “desenvolupar les obligacions de l’Agència derivades de la nova Llei de recuperació i de resolució d’entitats bancàries i d’empreses d’inversió”.
Comentaris (9)