Andorra Turisme va contractar de forma incorrecta la reforma de les noves oficines a Encamp

El Tribunal de Comptes retreu a la societat que només demanés un pressupost per als serveis d’interiorisme i arquitectura que havien de servir per adequar a les seves necessitats les dependències a l’antiga emissora de ràdio

Presentació del balanç turístic a la seu de Radio Andorra.
Presentació del balanç turístic a la seu de Radio Andorra. Meritxell Prat

L’any 2022 Andorra Turisme es va traslladar a les noves dependències a l’edifici de Ràdio Andorra, un cop es va completar la seva rehabilitació. Per ubicar-s’hi, la societat va necessitar contractar serveis d’interiorisme i arquitectura que adaptessin les dependències a les seves necessitats. Ara, però, el Tribunal de Comptes ha advertit que aquest procés no es va fer de forma correcta. S’alerta que l’entitat els va adjudicar -per un valor superior a 43.000 euros- de forma directa sense haver demanat tres pressupostos. A la vegada, també s’avisa que no hi ha prou control sobre la venda del marxandatge i que el director general, Betim Budzaku, pot fer pagaments amb targeta de forma unilateral fins a un valor de 100.000 euros.

Així ho ha indicat l’òrgan fiscalitzador en l’informe que ha efectuat sobre la liquidació pressupostària de la societat pública de l’any 2022. En aquest sentit, es considera que en aquesta operació en concret “no s’ha seguit el manual de procediments de contractació”. Aquell exercici, cal recordar, es va acabar la rehabilitació de Ràdio Andorra i Govern va decidir que l’històric immoble passaria a acollir les dependències tant del ministeri de Turisme com de l’entitat que dirigeix Butzaku.

Per tant, aquesta va necessitar adequar els espais assignats a les seves necessitats. Per això, va contractar “serveis d’interiorisme i arquitectura pel que fa a la reforma del nou local”. Aquests van costar 43.284 euros. I el que retreu el Tribunal és que “no es va donar compliment al procediment descrit en el manual que disposa l’entitat”. Més concretament, no es van sol·licitar tres pressupostos.

Des d’Andorra Turisme, en les seves al·legacions, es va justificar, en primer lloc, que “la Llei de contractació pública ens és d’aplicació a partir de l’1 de setembre del 2022 i la contractació dels serveis d’interiorisme i arquitectura es va signar el 28 de març, anterior a l’entrada en vigor de la llei anteriorment esmentada”. També, s’assegura que “el manual de procediments de la societat permès, en cas de necessitat i/o urgència i dependent del tipus de servei, no sol·licitar els tres pressupostos”. Així, s’afirma que “l’empresa que es va contractar tenia una relació directa amb l’empresa que havia realitzat prèviament les instal·lacions tècniques de l’edifici, essent més eficient la seva contractació pels coneixements que disposava de l’edifici”. Per a l’òrgan fiscalitzador, però, aquestes explicacions no fan variar en res la seva opinió.

Un altre retret que es fa a la societat és el que es considera “una debilitat de control d’intern en la venda de marxandatge”. Així, s’apunta que “no té establerts procediments eficaços que permetin avaluar la raonabilitat dels ingressos d’activitats accessòries que ha dut a terme”, com ara la comercialització d’aquesta mena de material. Per això, “es recomana adoptar procediments de control que permetin garantir la integritat dels ingressos en relació amb les vendes efectuades i les existències”.

A l’òrgan fiscalitzador també li preocupa el fet que el director general “pot actuar de forma indistinta” per autoritzar pagaments fins a un import de 100.000 euros. Per això, s’aconsella “adequar els procediments de pagament per tal que es respecti el principi de mancomunació que ha de regir la gestió de fons públics”. Això, s’apunta, succeeix amb una entitat bancària, però no pas amb la resta.

Una altra observació és el fet que la societat “disposa d’una caixa en metàl·lic per cobrar ingressos en efectiu situada a l’oficina de turisme”, però s’avia que “no consta que els controls que se’n pugui dur a terme siguin revisats per una persona diferent del personal directe de l’administració dels fons”. Això, s’entén, comporta “una debilitat del control intern”.

Comentaris (7)

Trending