Andorra Telecom inverteix més en reserves internacionals i abandona els fons contractats als bancs

La companyia va augmentar en 44,5 milions els 100 que ja havia contractat via AFA el 2022, operació que, fins ara, li ha reportat 6,8 en interessos meritats; paral·lelament s’ha desfet de les participacions que tenia en productes oferts per Andbank, Creand i MoraBanc des de fa gairebé dues dècades

Banderola d'Andorra Telecom a l'oficina comercial de Prat de la Creu.
Banderola d'Andorra Telecom a l'oficina comercial de Prat de la Creu. Toni Solanelles

Andorra Telecom va fer al llarg de l’any passat un canvi important en la seva política d’inversions financeres. Per un costat, va incrementar de forma notable els diners que té dipositats, via AFA, en les reserves internacionals del Principat. Per l’altra, va abandonar gairebé complement els tres fons en què participava via les entitats bancàries del país. En aquest sentit, s’explica que la primera operació, iniciada el 2022, ha donat fins ara resultats molt positius, amb una meritació d’interessos de 6,8 milions d’euros fins al 30 de setembre del 2024.

Així ho explica la mateixa societat pública en els Estats Financers tancats a finals del tercer trimestre de l’any passat. Tot es va decidir el consell d’administració celebrat el 5 de juliol. Allà es va adoptar dues mesures pel que fa a l’immobilitzat financer que té la companyia. Cal tenir en compte que, com a mínim el 2024, el rendiment d’aquestes inversions ha estat clau per millorar el benefici assolit per la companyia.

Així, una de les mesures adoptades té a veure amb la participació d’Andorra Telecom en les reserves internacionals de l’Estat. Aquesta ja es va iniciar el desembre del 2022, quan es va impulsar una inversió de 100 milions d’euros a través d’un contracte de prestació de serveis de tresoreria a curt termini que es va signar amb l’Autoritat Financera Andorrana (AFA). És aquest organisme qui n’efectua la custòdia i l’administració.

Al juliol, es va entendre que era interessant incrementar aquesta participació. Així, es va acordar una aportació addicional de 44,5 milions d’euros. Per tant, el total de diners invertits en reserves internacionals per part de la societat pública de telecomunicacions ascendeix ja a 144,5 milions.

Un dels motius de la decisió rau en el fet que, fins ara, ha donat rendiments força interessants. Així, des de la data de constitució -finals del 2022- fins al passat 30 de setembre, els interessos meritats ascendeixen a 6,8 milions.

A la mateixa reunió, el consell d’administració va prendre una altra mesura. En aquest cas, té a veure amb la cartera que es tenia als fons d’inversió dels bancs del país. Aquesta posició es mantenia des de fa gairebé dues dècades. Més concretament, els contractes amb Andbank MoraBanc s’havien iniciat l’octubre i el juliol del 2006 respectivament i el que es tenia amb Creand -llavors Crèdit Andorrà-, el maig del 2005. Doncs, es va optar per desinvertir progressivament els diners que s’havien posat en aquests productes i dissoldre tots tres fons d’inversió mobiliari. En total, gairebé 56 milions d’euros.

L’operació s’ha fet de forma bastant ràpida. De fet, a 30 de setembre gairebé estava completada. En aquella data, tot just es disposava d’un romanent de participacions de 240.000 euros amb la clara idea de liquidar-lo abans que finalitzés l’any.

Al llarg de l’any passat, un altre moviment en aquest àmbit ha estat l’adquisició d’una sèrie de bons de renda fixa. El 2023 ja es van comprar tres milions i, el 2024, 16,8 més. Aquests preveuen el cobrament de cupons anuals a un tipus d’interès fix establert i la companyia, s’explica en el document, té la intenció de mantenir aquestes inversions fins al venciment.

Comentaris (8)

Trending