La formació ha presentat un total de 21 propostes de modificació al projecte de llei que, en les setmanes vinents, es començarà a treballar en comissió. En la darrera d’aquestes, la formació proposa assignar una partida de 3,77 milions d’euros al programa d’habitatge social per a la “compra i la instal·lació” del que es coneix com a ‘tiny houses’. Es tracta de petites cases prefabricades que, defensa AE, ja són habituals a altres països. Els diners sortirien de la partida destinada a l’adquisició d’edificis i altres construccions.
La formació també vol “lluitar contra el contraban legislatiu” i per això elimina amb les seves esmenes totes les disposicions finals del projecte legislatiu
Montaner defensa que la proposta té considerables avantatges en l’actual context del mercat de lloguer al país. Així, per un costat, aquests habitatges “modulars, confortables i estètics des d’un punt de vista urbanístic” no requereixen “obres d’infraestructura complexes” i, per tant, tindrien una “rapidesa d’implantació”. Això, a més, a un “cost assequible”, fet que permet “aprofitar els recursos de manera més eficient”.
Les ‘tiny houses’, explica la consellera general laurediana, es podrien instal·lar fàcilment “en espais disponibles a terrenys de Govern o els comuns” i també tenen un altre avantatge: “són energèticament eficients amb una petjada ecològica més baixa que les construccions convencionals”. Per això, considera que “poden oferir una resposta efectiva i ràpida als joves, jubilats i famílies amb dificultats per accedir a un habitatge assequible” amb lloguers “entre 300 i 500 euros”.
De fet, Montaner proposa obertament que es creïn sectors específics segons el públic al qual es destinin aquestes cases prefabricades. Així, es podrien fer sectors per a joves, per a padrins o per a famílies monoparentals, amb serveis específics per aquests col·lectius. La parlamentària recorda projectes existents a Àustria o als Estats Units, tot i que admet certes limitacions com ara la dificultat d’adaptar aquestes llars a llarg termini o el seu manteniment.
Més enllà de la problemàtica de l’habitatge, l’altre gran objectiu de les esmenes d’Andorra Endavant al pressupost és posar fi al “contraban legislatiu”. Per això, proposen suprimir totes les disposicions finals del text per “evitar solapaments i pedaços”. En aquest sentit, defensen que “aquestes qüestions han de ser tractades de manera independent al pressupost, llei per llei, amb una visió global, racional i sostenible en el temps”.
Comentaris (22)