Així, i segons les dades incloses en la liquidació pressupostària de l’entitat a 30 de setembre, es constata que, justament, una de les partides que millor comportament ha tingut és la d’ingressos patrimonials. Cal recordar que l’AFA es dipositària de diners que, per exemple, han de consignar els residents passius. I aquests els tenen en dipòsits tant en dòlars com en euros.
El supervisor consigna als comptes una sanció de 330.000 euros a una de les entitats avaluades, però ja avisa que s’ha presentat recurs judicial i que, per tant, confirmar si s’acaba cobrant o no anirà per llarg
I aquests comptes, lògicament, generen uns interessos. Els darrers anys, la xifra era baixa perquè, justament, els tipus estaven baixos. Ara, el context ha canviat radicalment. Tant que les previsions que es van fer en el seu dia han quedat força desbordades. Positivament parlant, és clar.
Així, l’AFA va apuntar al pressupost que, per aquest concepte, estimava que aconseguiria uns ingressos al llarg de tot el 2023 de 914.699 euros. En canvi, a 30 de setembre aquesta partida ja arriba a 1,796 milions. És a dir, més del doble. “Aquest increment tan significatiu respecte al pressupost ve donat pels interessos liquidats dels dipòsits per l’increment progressiu dels tipus d’interès establerts pels bancs centrals que, d’acord amb la seva política monetària, ha ocasionat que aquesta Autoritat liquidi més ingressos, sobretot en divisa dòlar”, remarquen al document.
Pel que fa a la resta d’ingressos, hi ha certa estabilitat en el cobrament de taxes (2,6 milions). Per un costat hi ha hagut la sortida de dos bancs de sistema -Vall Banc i BancSabadell comprats respectivament per Crèdit Andorrà i MoraBanc-, però es compensa pel fet que les figures s’actualitzessin amb l’IPC (7,1%). A banda hi ha l’entrada d’un nou concepte: les taxes derivades de la Llei dels actius digitals, aprovada el 2022. Són imports, per ara, menors. Per un costat, 6.355 euros pel registre de veedors; per l’altre, 11.782, pel concepte de registre de partícips.
En el document, també es posa en relleu que a la liquidació, seguint el criteri del Tribunal de Comptes, s’ha consignat els 330.000 euros que es va imposar com a sanció a una de les entitats auditades. Tot i això, també s’avisa que la part afectada va presentar recurs judicial i, per tant, no s’ha cobrat. I, a més, es trigarà a fer-ho. “Cal tenir en compte que les multes imposades durant l’exercici 2020 i recorregudes judicialment encara o s’han liquidat a aquesta Autoritat”, es comenta.