A 2.409 pensionistes no residents se’ls apujarà la prestació en funció de l’IPC europeu

El Govern impulsa finalment una modificació legislativa per resoldre la discriminació alertada pel Coprincipat francès i que a punt va estar de paralitzar el pressupost per aquest 2024; la revalorització tindrà efectes retroactius i anirà en funció de trams

T

T. S. / M. P.

Comentaris

La CASS haurà d'abonar les revaloritzacions de forma retroactiva.
La CASS haurà d'abonar les revaloritzacions de forma retroactiva. CASS

Més de 2.400 pensionistes no residents veuran en els propers mesos com se’ls revaloritza la prestació de forma retroactiva en funció de l’IPC harmonitzat de la zona euro i dels trams establerts també per als pensionistes residents. L’indicador europeu finalment ha estat escollit per apujar les pensions per aquells jubilats que havent cotitzat al seu dia a la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) viuen en l’actualitat fora del Principat i, principalment, a Espanya.

Aquesta actualització retroactiva derivarà d’una modificació de l’actual Llei del pressupost, que va incorporar una disposició que va deixar els pensionistes no residents fora de qualsevol increment, a diferència dels pensionistes que viuen a Andorra, que sí que veuen actualitzada la prestació en funció de l’IPC que s’acorda anualment per al Principat. El fet que es deixés fora de les actualitzacions els pensionistes no residents va portar el cap d’Estat francès a advertir que la decisió podia ser discriminatòria i que si no es modificava aquesta qüestió impulsaria una qüestió prèvia de constitucionalitat que hauria aturat un parell o més de mesos la tramitació del pressupost per aquest 2024.

El president del grup demòcrata, Jordi Jordana, amb el jurista català Antoni Bayona.

Relacionat

Un informe de Demòcrates conclou que revisar les pensions en funció de la residència no discrimina

Per evitar aquella parada, hi va haver el compromís especialment dels grups de la majoria, però també de la resta de l’arc parlamentari, que d’una manera o altra ja havia advertit que la situació no era idònia, de revisar la situació. I, finalment, ara el Govern ha aprovat la modificació del projecte de llei del pressupost en relació amb aquella disposició concreta per reconèixer que sí que es revaloritzarà la pensió dels no residents. I l’actualització es farà d’acord amb l’IPC harmonitzat de la zona euro, que per al 2023 va ser del 2,9%.

Igual que l’augment aprovat enguany pel que fa a les pensions de les persones residents, els no residents gaudiran també d’un augment per trams de les pensions (si han cotitzat com a mínim 15 anys a la branca de jubilació de la CASS), prenent com a referència el salari mínim interprofessional i d’acord amb l’IPC harmonitzat de la zona euro, que se situa en un 2,9%. 

Una imatge de l'hemicicle en una de les darreres sessions parlamentàries.

Relacionat

Forta tensió institucional per la ‘discriminació de les pensions’

El projecte de llei recull les següents actualitzacions per trams de la següent manera: les pensions d’un import per sota de dos vegades el salari mínim interprofessional, s’actualitzen d’acord amb l’IPC harmonitzat de la zona euro (2,9%); les pensions d’un import entre dos i tres vegades el salari mínim interprofessional, s’actualitzen d’acord amb el 25% de l’IPC harmonitzat de la zona euro (0,725%);  i les pensions d’un import igual o superior a tres vegades el salari mínim no s’actualitzen.

Segons que ha explicat el ministre portaveu, Guillem Casal, vist que el projecte de llei del pressupost tenia el Govern com a punt de partida, s’ha decidit que fos l’executiu el que promogués el canvi legal. La modificació afecta, o beneficia, vaja, en aquest cas, 2.409 persones. 2.409 pensionistes que majoritàriament viuen a Espanya. El càlcul fet sobre allò que caldrà abonar de forma retroactiva situa la partida al tomb de 196.417 euros. 

Comentaris (1)

Trending