Finances confia a tancar prop de l’equilibri un pressupost amb 23 milions de dèficit

Jover recorda que en la majoria de liquidacions dels darrers anys han presentat números vermells molt inferiors als inicialment previstos i, en alguns casos, superàvits

El ministre Jover, durant la presentació.
El ministre Jover, durant la presentació.

El ministre de Finances, Èric Jover, confia que el dèficit inicial que presenta el projecte de pressupost per a l’exercici 2020, que ascendeix a 23 milions d’euros, acabarà rebaixant-se considerablement un cop es vagi executant i arribi gairebé a ser zero. Els comptes per a l’any vinent preveuen un total de 447 milions d’ingressos i unes despeses corrents de 377, a les quals s’ha de sumar 79,5 en despeses de capital i 13,8 de financeres.

Fa dues setmanes que Jover va entrar a tràmit el projecte de pressupost per al 2020 al Consell General. Fins aquest dijous, però, no ha comparegut davant els mitjans per explicar les principals línies mestres d’un text que veu incrementat de forma important els números vermells. Dels 13,14 que registrava per al 2019, s’arriba a 23,2, malgrat que, per exemple, hi ha la previsió d’agafar quatre milions extra dels beneficis obtinguts per Andorra Telecom per la venda de la seva participació a Más Movil. Malgrat això, Jover ha defensat que la gestió dels comptes ha de permetre reduir de forma considerable aquest dèficit un cop es tanqui l’exercici.

Per justificar aquesta confiança ha recordat l’històric dels darrers anys. “Tenim l’experiència dels exercicis precedents i del decalatge que hi sol haver entre el que es pressuposta i el que s’acaba liquidant”, ha indicat, tot confiant que es tancarà “prop de zero o de l’equilibri”. Per això, ha afirmat que “es complirà amb escreix la normativa”, referint-se al precepte de la regla d’or que impedeix superar un dèficit superior a l’1% del PIB.

Pel que fa a les principals variables, es confia en una pujada important de la recaptació per impostos directes (gairebé sis milions per sobre del que es preveia pel 2019 –es passaria de 81,7 a 87,7) i, en canvi, s’ha pressupostat “amb moderació” el que s’espera ingressar via imposició indirecta. Així, s’estima aconseguir 296,8 milions, xifra que, ha explicat Jover, queda per sota de la pressupostada per enguany però per sobre del que s’acabarà liquidant en el present exercici.

En el capítol d’ingressos, destaca novament el pessic als beneficis de FEDA (30%) i Andorra Telecom (100% i els quatre milions extra provinents de la venda de Más Móvil). El ministre ha tornat a defensar que aquesta transferència no posa en perill en cap moment el funcionament de les dues societats.

Pel que fa a les despeses, s’incrementen un 3,29% les de personal, impulsades per noves contractacions en l’àmbit de la justícia, així com per l’aplicació de l’IPC previst, del 0,8%, i l’aportació de 4,5 milions per aprovisionar el fons de pensions dels funcionaris. També destaca l’increment de transferència al SAAS ( 3,2 milions) o els 44,86 milions a la CASS ( 200.000 euros).

Entre les inversions que es faran, Jover ha volgut destacar la de l’escola andorrana de Santa Coloma o la intervenció a la Portalada (2 milions). Sobre aquesta darrera ha recordat que el Govern espera recuperar-la. Preguntat sobre la partida que es manté per l’heliport, ho ha justificat explicant que “tenim el compromís de presentar els estudis als veïns i si hi ha consens, tirar-lo endavant; per tant, és bo que hi estigui per si hi ha aquest acord”.

Qüestionat sobre la voluntat d’Andorra Telecom de construir un nou edifici d’oficines, Jover ha assegurat que aquest projecte no ha de xocar amb el desig del comú d’Andorra la Vella de mantenir la plaça actual. “Em costa que hi ha ganes de fer coincidir els interessos de totes dues parts. Es treballarà conjuntament i estic segur que s’arribarà a una solució positiva per totes dues bandes”, ha afirmat.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending