Els executius de les estacions del país mantenen permanentment oberts els contactes entre ells. I entre ells i els seus equips o els equips de les estacions veïnes amb les quals tenen més relació. Les franceses, les catalanes. El president francès, Emmanuel Macron, va apuntar la possibilitat que les pistes de França no obrin abans del 20 de gener. Aquest seria l’horitzó que, com a molt aviat, voldrien establir Alemanya -tancada- i Itàlia, deixant clar que si es vol garantir la mobilitat interestatal hi haurà acords que s’hauran de complir, com ara tancar les estacions.
Àustria i Suïssa s’hi neguen en rodó. Andorra no està en disposició de triar res de res. Fonts governamentals han assegurat que s’esta en permanent contacte amb altres interlocutors i “atents al que pugui passar”, també a les mesures que pugui imposar França a nivell territorial. Aquest dijous el primer ministre Jean Castex hauria de donar més pistes. “És prematur avançar res”, han assegurat les fonts governamentals, convençudes que si les dades epidemiològiques acompanyen, a partir del 15 de desembre es podrà rebre visitants de França. ¿En quines condicions? ¿Per fer quines activitats? Això no se sap.
“És prematur avançar res”, han assegurat les fonts governamentals, convençudes que si les dades epidemiològiques acompanyen, a partir del 15 de desembre es podrà rebre visitants de França. ¿En quines condicions? ¿Per fer quines activitats? Això no se sap
Francesc Camp, que ha deixat clar que més enllà de la patronal de les estacions d’esquí, queda per sobre el Govern i serà aquest qui tingui la darrera paraula, deixa clar que “el que preval o ha de prevaldre és la decisió sanitària” i que “si la condició” per garantir que no hi hagi contagis és “allargar” el tancament de les pistes “ho haurem d’acatar”. No obstant, que no es pugui obrir fins més enllà del 20 de gener “no és una decisió tancada” i està convençut que “els poders públics regionals, les regions pirinenques i alpines”, faran pressió per poder garantir una obertura d’estacions per molt mínima que sigui molt abans d’aquella data.
Les fonts consultades, que han deixat clar que l’activitat d’esquí en sí no suposa cap perill, però sí la mobilitat interestatal que comporta o el risc que hi ha en tasques de complement com poden ser la restauració de pistes i altres de similars, han explicat que alguns dels empleats habituals d’algunes de les estacions del Principat ja han estat advertits que fins a Nadal no s’esperin treballar. El personal fix fa treball de manteniment, de preparació. Però molt de base. A més, tampoc no hi ha neu. “Està molt més verd que blanc”, ha afirmat tot rient per no plorar el director general d’Ensisa, David Hidalgo.
En efecte, aquesta setmana es preveu alguna enfarinada. Però res d’important. La primera precipitació de neu, la primera nevada una mica notable, segons les previsions que es tenen ara, es podria donar entre el 7 i el 8 de desembre. Cal tenir en compte, però, que les previsions que van més enllà de 72 hores no són especialment fiables. Instal·lacions com ara el Mon(t) Màgic, les atraccions de caràcter familiar de l’estació de Canillo, o Naturlandia, que no necessiten especialment la neu, estarien ultimant una estratègia d’engrescament nacional. D’obertura per al públic local en qüestió de deu dies més o menys.
Per a tota la resta, la temporada de neu, d’esquí, està en l’aire. Per la neu i per la Covid. Una gran espasa de Dàmocles que amenaça moltes regions de muntanya. Andorra espera atemorida. Malauradament, no pot ser d’una altra manera.
Comentaris (6)