Si no canvien molt les coses, el pneumòleg i director assistencial del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) i la presidenta de l’Esquí Club Ordino-Arcalís (ECOA) formaran tàndem al capdavant de la llista ordinenca de DA, després que persones més clarament demòcrates com Consol Naudí o Toni Fillet hagin declinat l’oferiment. En la llista ‘taronja’ d’Ordino, però, si s’acaba confirmant el duet format per Martínez Benazet i Codina, tindrà també molta importància el tercer component de la llista. El primer suplent. I per ara no està clarament definit, segons les fonts.
En principi, el metge, dirigent hospitalari i ja conseller general en l’època pre-constituent, és ministrable. En cas de triomf electoral demòcrata, o més encara, en el cas que els demòcrates acabin assolint l’encàrrec de fer Govern, Martínez Benazet podria tenir la confiança d’Espot per liderar un ministeri sociosanitari. Però d’ara a llavors encara falta molt. El candidat demòcrata, que deixarà de ser ministre tan bon punt signi la llista nacional sinó abans, ha hagut d’activar tots els seus recursos a Ordino davant l’auge del grup independent que s’està constituint a la parròquia.
Aquest cap de setmana, el moviment que podria deixar a casa els liberals, la ‘terceravia’ i Andorra Sobirana ha de fer un pas decisiu
Aquest cap de setmana, el moviment que podria deixar a casa els liberals, la ‘terceravia’ i Andorra Sobirana, que també mirava de ‘rascar’ a Ordino, hauria d’acabar de calibrar la seva força a l’entorn de persones com Olga Arru, Àlex Gaspà, Sergi Riba, Marc Benazet o Toni Riba -cap dels quals no vol pas dir que formin part de la llista. La composició independent demòcrata té com a primera missió esdevenir un dard enverinat per a aquest grup que pretenia unir bona part de les forces parroquials contra DA, aprofitant el descontentament de molta gent.
Davant de tot plegat, segons les fonts consultades, caldrà veure quina incidència té el tiquet demòcrata en la configuració del nou grup independent i els suports que fins ara tenia. Si aquesta plataforma quallava finalment, Liberals d’Andorra, que hauria estat treballant amb una candidatura pròpia producte de l’aliança territorial amb el PS, molt probablement faria un pas enrere esperant que després de les eleccions, en cas de triomf electoral independent a Ordino, els dos consellers donessin suport al Consell als electes liberals.
Davant d’aquest escenari, qui no es podria quedar quiet seria el PS, que estaria valorant fer llista en solitari amb dues cares visibles com a principals referents: Víctor Iriarte i Martina Lorite. La resta de formacions (‘terceravia’, SDP, Andorra Sobirana) té molt complicat fer llista a la parròquia i centren els seus esforços en altres circumscripcions, mentre les direccions nacionals celebren o convoquen comitès executius, comitès directius o congressos perquè comencin a validar candidatures.
Suñé, 2 fixe a la nacional
La ‘independització’ de Xavier Espot s’accentuarà els propers dies i setmanes fins al dia de les eleccions. No és que el ministre renegui de les dues legislatures demòcrates però mirarà de treure’s tanta crosta com pugui. I segons les diverses fonts consultades, la candidatura nacional en serà un clar exemple. Les fonts consultades han assegurat que és del tot segur que Roser Suñé, filòloga, directora del centre de formació d’adults, exministra d’Educació, amb un llarg bagatge diplomàtic i en protocol, i actual secretària d’organització demòcrata, serà la número 2 de la nacional.
Suñé compleix pràcticament tots els requisits que s’havia fixat Espot. I tot i ser ‘taronja’, no té un perfil tan marcat com molts altres dirigents. Una altra persona que les fonts consultades donen per segura en llocs capdavanters de la candidatura nacional és l’actual secretària d’Estat d’Interior i Justícia, l’advocada i exbatlle Esther Molné. La llista presentarà una notable renovació i molts pocs dels actuals parlamentaris es preveu que formin part del grup electoral.