En les darreres hores, hauria donat ja el vistiplau per integrar-se a la candidatura d’Andorra la Vella la jurista -llicenciada en Dret i membre d’un despatx de notaris- i exconsellera general Sílvia Riva. Amb el suport de l’actual ministre de Finances, Jordi Cinca, que és un dels principals ‘comandaments’ dels demòcrates a la capital, Riva retornaria a la primera línia política després de protagonitzar una de les grans sorpreses en els comicis generals del 2011.
Qui no vol sorpreses en aquesta ocasió és el candidat Espot. Ell mateix i un entorn molt reduït -del qual destaca, per exemple, l’exministre d’Exteriors i exambaixador Xavier Espot Miró, pare del candidat- estan fent multitud de contactes per llimar diferències, sumar suports i intentar reduir al màxim el desgast que hagin pogut suposar els vuit anys de govern demòcrata. Espot Zamora porta molt personalment o, almenys, amb molta discreció, tota la composició de lloc. Especialment quant a la candidatura nacional.
En l’afany de renovació del candidat demòcrata, havia posat damunt la taula per a llocs privilegiats Esther Molné o Eva Gavín; amb Sílvia Calvó com a aspirant a primera síndica
Inicialment, com a número 2 pretenia incorporar una dona, relativament jove, i que suposés una novetat en el món polític. Almenys relativa. Dos noms que ell mateix hauria posat sobre la taula haurien estat els de l’actual secretària d’Estat de Justícia i Interior, Esther Molné, o l’economista i persona molt propera al propi Espot Eva Gavín. Les fonts consultades tampoc no descartaven que si tot plegat no acabava de quallar fos Sílvia Calvó, l’actual titular de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, qui ocupés aquesta posició i optés, en cas de victòria electoral, a esdevenir la primera síndica dona de la història del país.
Encara hi ha molts serrells per tancar. I Espot, que té molta feina avançada segons les fonts, també és cert que s’hauria guardat prou marge de maniobra per poder buscar aliances o, almenys, per poder desactivar persones, grups, que en un moment donat es poguessin girar contra DA i permetessin un triomf electoral d’alguns dels adversaris en algunes parròquies concretes. Així, segons les fonts consultades, Espot miraria d’acontentar amb la segona plaça de la nacional el grup d’opinió Virtus Unita, amb clàssics de la política andorrana com Jordi Farràs i Josep Duró al capdavant.
Espot és conscient de la importància de les parròquies, tot i no ser gens parroquialista, vist que el sistema electoral és el que és. Però els comitès tindrien també els seus propis mecanismes de treball i estarien avançant sense que hi hagi pràcticament comunicació dels uns amb els altres. On sí que hi ha un tàndem tancat és a Encamp: el ministre d’Ordenament, Jordi Torres, i la consellera i membre de Sindicatura Maria Martisella, en aquest ordre, formaran tiquet electoral.
L’únic tiquet electoral taronja plenament definit és el d’Encamp: Jordi Torres i Maria Martisella; a Escaldes tot apunta a Èric Jover i Miquel Aleix
A Andorra la Vella tot porta a pensar que Sílvia Riva liderarà la llista i ara cal veure quina parella de ball se li busca. D’entrada, com a segon de la territorial de la capital, no entrarien en les predileccions ni Marc Ballestà ni Carles Jordana, actuals consellers generals, i que no es descarta que puguin aparèixer en altres llocs. Però, per ara, no en els llocs d’elecció directa de la parroquial. A Escaldes, encara que sense confirmació, el tàndem electoral podria estar format pel ministre d’Educació, Èric Jover, i l’actual conseller i un dels homes més veterans de la política andorrana actual com Miquel Aleix.
A la Massana, on hi ha un autèntic batibull ‘per culpa’ de la presència de Ciutadans Compromesos (CC), és tot una incògnita. És també, una de les parròquies on més dificultats estan tenint els Liberals per tancar una llista amb prou possibilitats per aconseguir el triomf, per disputar la victòria. De fet, Liberals d’Andorra, amb pacte o sense amb els socialdemòcrates, té molt en l’aire hores d’ara tant la Massana, com Canillo i Ordino. En aquesta darrera parròquia tampoc els demòcrates van sobrats. I, de fet, la polèmica del casino pot comportar alteracions notables. En algunes parròquies (Ordino, la Massana…) més que en d’altres.
En qualsevol cas, els actuals consellers generals Justo Ruiz i Toni Missé no veurien malament presentar-se per la territorial. Però el tiquet no acaba de convèncer. De moment, però, altres opcions, com la de Consol Naudí, haurien caigut pel camí. A Canillo, l’actual consellera demòcrata Meritxell Palmitjavila hauria declinat inicialment l’oferiment però es dóna per fet que al final acabarà liderant la candidatura. Un altre nom que hi ha sobre la taula és el del jove politòleg i integrant del gabinet de suport al cap de Govern, Guillem Casal. Per a Sant Julià des de fa molt, pendents de converses multibanda, que l’alternativa prioritària o, almenys, més assequible, seria la del ministre de Salut, Carles Álvarez.