Formalment, s’han tancat els eixos programàtics i l’estructura del futur Govern. Però també és clar, asseguren les fonts, que s’han posat noms sobre la taula i que estan en gran mesura definits els ministeris i els seus titulars. Això sí, la reunió última, la que hauria servit per segellar l’acord i posar noms al trencaclosques l’haurien mantingut aquest dissabte a la tarda, i a soles, els dos màxims dirigents, per evitar que es filtrin detalls de l’entesa. No està clar, fins i tot, fins on aniran les explicacions dels dos líders en sengles executives que s’haurien de fer avui mateix.
Quedi o no quedi oficialment reflectit en els documents de l’aliança governamental, les dues formacions han avaluat ja concórrer conjuntament en les properes eleccions comunals
Més enllà de full de ruta governamental i distribució del gabinet ministerial -és molt possible que es configuri un Govern amb el màxim o gairebé el màxim de ministres que preveu la llei, que estableix una forquilla entre 8 i 12 membres-, durant les converses entre demòcrates i liberals també s’ha parlat de les properes comunals. Les fonts consultades no han pogut assegurar si en els documents oficials de l’acord que s’acabi signant, si ho aproven les executives, es farà referència explícita a les properes eleccions del desembre. Però se n’ha parlat.
I se n’ha parlat, entre altres coses, perquè els liberals, després de pactar amb el Partit Socialdemòcrata (PS) per a les territorials dels comicis del 7 d’abril eren conscients que si no feien cabre les properes comunals en la negociació de pacte de govern podien acabar caient en terra de ningú en els propers mesos. D’aquí que s’hagi tractat la qüestió en les negociacions, que fa dies que duren.
Des d’Andorra la Vella, per exemple, Conxita Marsol i el seu equip més aviat haurien ja no avalat una entesa amb els liberals per a la comunals sinó, fins i tot, l’haurien impulsat. Veient com van anar les eleccions generals, des de la capital es temia una possible reedició del d’Acord. Evidentment, aquest pacte no es tornarà a subscriure. L’enrabiada que persegueix els principals líders socialdemòcrates i bona part de la seva militància és monumental.
Veus discordants
També hi ha una part de la militància liberal que no entén el suport tan explícit a Demòcrates i l’entrada a Govern. Per això diverses fonts han assegurat que com el que presenti Gallardo a l’executiva aquest diumenge no sigui prou llaminer, podria tenir dificultats perquè li sigui aprovat. Cert, però, que a diferència de la reunió que es va fer entre setmana, dimarts, concretament, en aquesta ocasió l’executiva no és ampliada i a priori hi haurà menys veus discordants. Però hi ha molts comitès parroquials en la fractura o més i tot és molt evident.
Els demòcrates que hi haurà segur al gabinet, a banda del nou cap, seran Torres Falcó, Jover i Martínez Benazet; la representació de Ciutadans Compromesos apunta a Josep Maria Rossell
De noms n’han transcendit pocs. Sembla clar, això sí, que Jordi Torres Falcó continuarà al capdavant d’Ordenament Territorial; Èric Jover es mantindrà a l’executiu i segurament canviarà Educació per Afers Socials; Joan Martínez Benazet serà ministre de Salut; Olga Gelabert (com Jordi Cinca, Maria Ubach o Eva Descarrega, entre altres) és segur que no repetirà i Xavier Espot sí que té sobre la taula el nom de Sílvia Calvó tot i la derrota electoral. També sembla molt probable l’entrada al gabinet de Landry Riba.
Entre els noms liberals que continuen sonant amb més força hi ha els de Jordi Gallardo -la reorganització del grup parlamentari el faria dubtar- i Judith Pallarés, malgrat que el fet que hagués expressat públicament alguns dubtes sobre el pacte fa que alguns sectors del partit no acabi de veure amb bons ulls el seu salt a l’executiu. És cert, també, asseguren les fonts, que els demòcrates haurien demanat als liberals poder triar alguns dels noms d’entre l’equip de Gallardo i companyia. És a dir, que els liberals posessin sobre la taula una bateria de candidats ministerials i que els taronges poguessin decidir quins encaixen millor.
Respecte de Ciutadans Compromesos, els darrers dies, i en reunions internes, tant Carles Naudi com Raül Ferré haurien mostrat la seva decisió de mantenir-se al Consell General, malgrat que tots dos havien estat en les travesses ministerials: el primer per a Exterior i el segon, i sobre la taula fins a molt darrera hora segons les fonts, per a Turisme. Així, tot apunta que el representant de CC al Govern serà l’advocat Josep Maria Rossell, que assumiria la cartera de Justícia i Interior.
Comentaris