Espot garanteix als metges que assessorant sobre l’avortament no incorren en infracció penal

La socialdemòcrata Rosa Gili treu a la llum pública que la CASS preveu el reemborsament de la interrupció de l’embaràs però el titular de Justícia i Interior recorda que es refereix a l’involuntària

-
El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, assegura que un metge, “informant (sobre l’avortament), no està incorrent en cap infracció penal”. Espot ha hagut de respondre davant el Consell General en relació a una qüestió plantejada per la parlamentària socialdemòcrata Rosa Gili en relació a l’acompanyament que es dóna al país a les dones que pretenen interrompre l’embaràs.

El titular d’Interior ha afirmat que el Principat “no és bàrbar ni masclista” i ha assegurat que els polítics del país, pel fet que avalin el model constitucional vigent, que promou “una protecció intensa del dret a la vida”, “no som opressors ni torturadors”. Xavier Espot, que ha recordat que mai des de l’aprovació de la Constitució no s’ha incoat cap expedient judicial penal per un avortament, ha afirmat que els facultatius del país no estan desemparats a l’hora d’actuar i d’aconsellar les dones en relació amb un embaràs.

Gili ha lamentat que no hi hagi instruccions clares sobre les conseqüències que pot patir un metge que recomani un avortament a una dona embarassada. Espot ha recordat que “una cosa és informar i assessorar i l’altra induir a un avortament”. El titular d’Interior, jurista de formació, ha recordat que “el dret penal no és blanc o negre” i que “els matisos són importants”. I que no és el mateix que un metge, remarcant que l’avortament està prohibit al país, recordi a una pacient que en cas que ho consideri necessari pot acudir a un centre fora del Principat, que no que el mateix facultatiu o un altre empenyi una dona que no ho vulgui o no ho tingui clar a avortar. 

En aquesta darrera circumstància, es podria considerar inducció a la comissió d’un delicte i, en funció de la interpretació del dret, seria perseguible la conducta d’aquell facultatiu. Davant d’això, Gili ha demanat si es posarà per escrit una instrucció per tal que s’aclareixi sense dubtes als metges què poden fer i què no. El ministre de Salut, Carles Álvarez, ha afirmat que no està previst fer-ho encara que es pot estudiar, malgrat que, com també ha explicat Xavier Espot, “els metges ja saben què poden fer i què no”.

Rosa Gili també ha tret a la llum pública el fet que la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) té dins la seva nomenclatura, per tal de poder reemborsar prestacions, la interrupció de l’embaràs. Davant d’això, la consellera socialdemòcrata ha insistit en saber si s’han cobert des de la sanitat pública avortaments. El ministre d’Interior ha insistit que es tractava de la interrupció no voluntària i en cap cas no es reemborsa cap avortament volgut, consentit.