Espot mateix i la número dos de la llista nacional, Roser Suñé, han fet un balanç “transparent” de la roda de contactes que han mantingut fins ara en vista a la governabilitat i l’estabilitat del país. Tots dos han estat els que han liderat les converses i Espot ha deixat clar que tot apunta que seran els candidats a cap de Govern, això és segur, i a síndica general que presentaran els demòcrates. En aquest segon cas depèn de les converses que encara s’han de dur a terme -encara que no n’hi ha obertament cap més de programada- amb l’objectiu de configurar una Sindicatura que el líder taronja ha assegurat que està oberta a una major representació de forces i, per tant, que DA ostenti dos i no tres dels quatre membres de l’òrgan de govern del Consell General.
El líder taronja deixa clar que Roser Suñé serà la candidata a síndica general sempre que les cessions i renúncies per a eventuals pactes no facin canviar la proposta
De fet, i en relació tant a la governabilitat com a la constitució d'institucions com la Sindicatura, Espot ha remarcat que els resultats del 7 d'abril "exigeixen noves fórmules" per poder garantir l'estabilitat. D'aquí que els demòcrates donin "prioritat a un Govern de coalició. Prioritzarem aquells pactes amb aquelles formacions que es puguin comprometre de forma plena en la governabilitat". Aquesta és una de les premisses dels taronges, que veu poc probable per no dir impossible que hi pugui haver una alternativa de Govern que els deixi al marge.
El candidat demòcrata ha afirmat que la roda de contactes els permet ser “optimistes” en vista a l’obtenció del suport necessari en la investidura. Així, només el Partit Socialdemòcrata (PS), de qui ha retret que “s’ancora en el passat”, hauria deixat clar que no pensa donar suport a DA i que presentarà una alternativa pròpia durant el debat d’investidura, circumstància que Espot ha tornat a remarcar que "és molt legítima". El cap de llista demòcrata ha assegurat que, a diferència del que al seu dia va afirmar Pere López, durant la trobada amb els representants del PS sí que es van posar damunt la taula qüestions concretes i de fons. I, ha dit el candidat, vist que quedava clar que no hi hauria suport a la investidura calia tractar de "qüestions més importants" i "transversals" en què hi pugui haver punts de coincidència, com un pacte d'Estat sobre la UE, partint de zero si cal, o en relació amb les pensions.
El cap de files demòcrata assegura que, per ara, no hi ha hagut ni demandes ni ofertes de càrrecs, ni DA té tampoc grans línies vermelles establertes
Els demòcrates també haurien posat sobre la taula la possibilitat de plantejar un full de ruta legislatius per evitar, en la mesura que sigui possible, un embús de lleis al final de la legislatura. "Esperem que ens tornin resposta", ha insistit en un parell d'ocasions Espot en relació als oferiments fets als socialdemòcrates. De fet, ha deixat clar també el líder taronja, cap de les formacions amb les quals s'ha reunit ha respost a res. Les sensacions són el que marquen el rumb i a partir d'ara hi haurà nous contactes però ja buscant concrecions, amb la qual cosa ha donat a entendre que de converses amb el PS sobre la governabilitat segur que no n'hi hauria cap més.
Espot espera arribar al debat d'investidura, inicialment previst per al 9 de maig, ja amb acords tancats per poder, d’aquesta manera, defensar un programa ja adequat a les aliances que s’hagin pogut establir. És a dir, que reculli també el tarannà i les maneres de fer que puguin 'imposar' els socis de Govern, per dir-ho d'alguna manera. Xavier Espot ha assegurat que tant Liberals, com terceravia i Ciutadans Compromesos (CC) han deixat “la porta oberta” a donar suport als taronges, encara que de moment no s'hauria concretat res. El líder demòcrata no ha dubtat en considerar que "veig complicat" que el PS pugui arrencar, per exemple, un eventual suport de terceravia. Espot ha vingut a dir que si ja hi ha diferències ideològiques entre DA i la formació liderada per Pintat, "amb més raó" aquestes diferències hi serien entre López i Pintat. En qualsevol cas, una hipotètica entesa seria "difícil d'explicar".
Els demòcrates prioritzaran un pacte amb aquelles forces que més es vulguin implicar en la governabilitat i l’estabilitat del país. La fórmula preferida per Espot seria un “Govern de coalició” com més ample possible millor. El candidat taronja ha assegurat que no hi ha hagut ni peticions ni oferiments, per ara, i que tampoc no hi ha línies vermelles per part seva, encara que és clar que hi ha línies programàtiques irrenunciables com el manteniment del marc institucional i continuar el procés d’acostament a la Unió Europea. En aquest cas, però, la velocitat és “una qüestió de matís” del tot negociable. "Aquests matisos es poden discutir, es poden parlar", ha conclòs Espot.
Comentaris (2)