Xavier Espot es vol centrar “en exclusiva” a la feina que li comporta ser candidat de Demòcrates per Andorra (DA) a cap de Govern i així poder “lluitar incansablement” a reeditar la majoria absoluta, que és el seu objectiu. El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior en funcions deixarà el càrrec aquest divendres. Les seves funcions les assumirà immediatament el màxim responsable de l’executiu, Toni Martí. Espot ha deixat clar que la seva decisió té un “caràcter estrictament personal” i que “no crearà un precedent”, amb la qual cosa ha confirmat la continuïtat en els seus ministeris, en funcions, de Carles Álvarez i Sílvia Calvó.
El titular ministerial i número 1 dels demòcrates ja havia pres la decisió fa uns dies i l’ha publicitada, com ha avançat l’Altaveu, una vegada formalitzades totes les candidatures. Encapçalar la llista nacional de DA “requereix una dedicació exclusiva”, ha assegurat Espot, que ha diferenciat entre la seva càrrega de treball com a candidat i la que puguin tenir, com hi és, d’altres ministres tot i que liderin una llista parroquial. A més “no s’ha de crear cap tipus de precedent”. Legalment, Espot no tenia cap obligació de plegar. I, de fet, ha dit que li sembla que és el primer cop que passa. I que no ha de continuar passant perquè sinó es podria donar el cas que en algunes ocasions un Govern en funcions quedaria “desvirtuat” si hi hagués d’haver moltes renúncies i el posaria “en moltes dificultats” per dur a terme la tasca que li fos encomanada fins al final.
Espot, que ha explicat que es manté en el càrrec fins divendres perquè ja tenia alguns compromisos contrets, ha citat el nom de diversos ministres que, tant el 2011 com el 2015 van ser candidats i van continuar en el càrrec i, alhora, ha refusat que hagi decidit cessar per estalviar-se crítiques encara que, ha augurat, “aquesta crítica és difícil d’evitar-la” perquè qualsevol decisió que adopti des d’ara el Govern “es titllarà d’electoralista”. I en aquest sentit s’ha posat sobre la taula el conveni signat amb el Col·legi de Podòlegs que, tot i això, ha recordat Espot, es va començar a teixir “molt abans que jo fos candidat de Demòcrates més independents”, una fórmula que ha emprat en un parell o tres d’ocasions durant la seva compareixença.
El polític escaldenc, que ha afirmat que “la multiplicitat (de candidatures) l’hem de celebrar perquè com més opcions tingui el ciutadà més es reforça la nostra democràcia” i més hauria de caure l’abstencionisme i el vot en blanc, ha tornat a ressaltar els motius que han portat a DA a no presentar-se a la Massana i, sobretot, ha agraït la tasca feta sota el seu comandament per les secretàries d’Estat -Ester Molné i Ester Fenoll, que es mantenen als seus llocs- i tot el grup de directors i altre personal dels diversos departaments que ha liderat, i que comportaven “tres ministeris en un”. Per cert, que Espot s’ha mostrat partidari que la propera legislatura, el departament d’Afers Socials se segregui de Justícia i Interior, durant un temps “conjuntural” units per resoldre diverses temes que eren comuns a les tres àrees.
El candidat demòcrata ha afirmat que espera que “allò que ha fet bé tingui continuïtat i en allò que m’hagi equivocat equivocat altres tinguin la capacitat i l’encert de fer-ho millor”. Espot ha explicat que li agradaria que es pugui mantenir “l’actual clima pacificat que hi ha als cossos especials”. A banda d’això, també li agradaria que es puguin tirar tot “una sèrie de projectes” com el de Protecció Civil o la conclusió de la reforma de la Justícia, ja en una fase molt avançada. Quan al vessant dels Afers Socials, el fins ara ministre ha destacat que la llei sociosanitària ha experimentat “un desplegament gairebé íntegre”.