El cap de Govern, Xavier Espot, considera que una consulta sobre l’avortament “no és la solució” al problema. Així ho ha defensat al Consell General, davant una pregunta directa del president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, on li demanava si es plantejava tirar-la endavant. Per al màxim responsable de l’executiu, és millor avançar amb iniciatives com ara el servei d’atenció integral a les dones que ha d’estar en marxa en poques setmanes. Durant el debat parlamentari, Espot també ha explicat que, al seu entendre, no cal inicial cap investigació arran de les declaracions de la magistrada Canòlic Mingorance davant Nacions Unides perquè no hi hauria hagut cap infracció de la legalitat.
El tema s’ha posat sobre la taula en sessió de control, ja que la consellera general del PS Judith Salazar va formular una pregunta oral amb relació a la compareixença de la delegació andorrana davant el comitè que fa el seguiment del compliment del conveni de l’ONU per l’eliminació de qualsevol forma de violència vers les dones (CEDAW). Espot ha apuntat que les paraules de la magistrada van ser “un error” fruit del fet que responia “sobre un àmbit en el qual no té competències” i que “jan han estat degudament matisades per la CASS”. Tot i l’equivocació, el cap de Govern ha demanat que “no es faci un casus belli” i ha volgut recordar “la trajectòria professional” de Mingorance tot exigint que “no se la pot titllar de mentidera”. El mandatari també ha avançat que “s’ha exposat un informe, s’aixecarà acta i es faran les correccions oportunes” davant l’ONU perquè “és vox pòpuli que es va donar una informació incorrecta”.
El debat ha evolucionat cap a una discussió amb el PS sobre la despenalització de l’avortament i sobre si els resultats electorals avalen o no la postura de Demòcrates. Des del PS, López ha preguntat directament a Espot si estaria disposat a celebrar una consulta, tal com s’havia defensat per part dels socis liberals del Govern. El cap de l’executiu ha defensat que “no seria una solució” sinó que, més aviat, “la posposa”. Al seu entendre, és millor tirar endavant iniciatives com el servei d’atenció integral que, ha remarcat, “no ha de ser el final del camí”, ja que “si podem trobar altres composicions que permetin avançar encara mes i mantenir el nostre règim institucional, ho farem”.
Des del PS, un cop escoltades les valoracions del màxim responsable de l’executiu, Salazar ha remarcat que “les declaracions de Mingorance no van ser ajustades” i ha lamentat que “per no voler reconèixer internacionalment les nostres vergonyes dissimulen la realitat perquè no ens pintin la cara”. També ha avisat que “com a grup parlamentari, posarem en coneixement de la CEDAW la falta d’ajustament a la realitat del que es va dir”.
Durant el debat, i a preguntes de Terceravia, Espot ha negat que les paraules de la magistrada del Tribunal de Corts hagin de comportar cap investigació per part de la fiscalia. I és que, ha indicat, “si els fets s’esdevenen d’aquesta manera” –a l’estranger- “no s’ha d’incoar res”.
Conveni amb la Cambra sense aportació econòmica
En un altre de les preguntes de la sessió de control, el ministre d’Economia, Jordi Gallardo, ha assegurat que el conveni tancat amb la Cambra de Comerç per donar suport de cara al possible impuls de noves infraestructures, com ara l’aeroport o el tren, no comporta, en cap cas, una despesa econòmica per al Govern. Així, a preguntes del socialdemòcrata Jordi Font, ha afirmat que l’acord només “suposa suport tècnic en l’anàlisi de la viabilitat dels projectes de transport” a banda d’ajuda “institucional” a l’hora de contactar amb interlocutors públics o privats d’altres Estats”.
El PS presentarà una moció per reduir les tarifes de FEDA i Andorra Telecom
El PS ha anunciat que presentarà una moció parlamentària per exigir la rebaixa de les tarifes d’Andorra Telecom i FEDA. Des del grup parlamentari, Pere López ha criticat que el que paguen els clients de totes dues companyies es podria reduir “si Govern no agafés cada any més de trenta milions dels beneficis”. Des de l’executiu, Jover ha defensat que els preus “són competitius” i que les persones amb dificultats “poden acollir-se a tarifes socials”. Per tant, ha deixat clar que “no considerem oportú revisar-les”.
Comentaris