Simulacre d’emergència a la pista Àliga per preparar les Finals de la Copa del Món d’esquí alpí

Fins a una trentena de persones han conformat els diferents equips especialitzats que han comptat amb pisters, Bombers, personal mèdic i altres professionals de l’estació

Comentaris

Un moment del simulacre a la pista Àliga.
Un moment del simulacre a la pista Àliga. Ruben Calvo

La pista Àliga del sector El Tarter de Grandvalira ha estat escenari d’un simulacre d’evacuació d’un accident greu. D’aquesta manera, s’ha posat a prova el dispositiu d’emergències de cara a les Finals de la Copa del Món d’esquí alpí que se celebraran del 13 al 19 de març. L’actuació ha comptat amb una trentena de persones dels diferents equips especialitzats que formaran part del protocol d’emergència. Seran, concretament, servei mèdic de pistes, Bombers del GRM i professionals a càrrec de l’helicòpter medicalitzat.

Tots els equips que han format part del simulacre que ha tingut lloc a Grandvalira han estat coordinats per la responsable del dispositiu, Laura Sánchez, pel director de Cursa, Santi López i pel cap de pisters, Manel Vidal. Com a novetat, han participat com a observadors representants dels Bombers de la Generalitat, dos titulars d’ambulàncies del País Basc, el director i cap de pistes de la Molina, Aramón Formigal, Candanchú i d’Astún, un tècnic de Protecció Civil de Cantàbria i membres de l’equip de Bombers d’Alacant.

L’exercici s’ha dut a terme en dos punts de la pista àliga, valorant que és on hi poden haver caigudes més greus, ja que és el traçat on es disputaran les proves de velocitat. D’altra banda, a la pista Avet del sector Soldeu, on se celebraran les proves tècniques, l’equip d’emergències serà més reduït. El centre mèdic de referència també serà el d’El Tarter, ja que disposa d’unes instal·lacions més àmplies i els trasllats es poden fer en molt poc temps.

Durant el simulacre s’ha pogut observar que els primers a intervenir en un accident són els pisters, encarregats de decidir si s’activen els equips mèdics, formats cadascun per un metge i un infermer. L’equip mèdic, al seu torn, decideix quin recurs d’evacuació es posa en marxa segons la gravetat del corredor: per pista fins al centre mèdic d’El Tarter o fins al punt d’aterratge de l’helicòpter situat a l’aparcament. En cas que es tracti d’un punt de la pista de difícil accés, el rescat per ‘helitrollatge’ anirà a càrrec dels bombers.

El director de cursa, Santi López, ha explicat que aquesta actuació “és necessària per revisar tots els processos i detectar possibles errades i punts de millora en cas d’accident real per assistir el ferit amb les millors garanties possibles”. El dispositiu supera els requisits mínims que estableix la Federació Internacional d’Esquí (FIS) per a aquest tipus de competicions. Per la seva part, la responsable, Laura Sánchez, ha assenyalat que “és una ocasió perquè els equips que no estan habituats a treballar junts puguin fer-ho, i d’aquesta manera, creïn sinergies per tal que una evacuació es faci de manera ràpida i eficaç”.

Comentaris

Trending