García ha comparegut, acompanyada del president del Comitè Olímpic Andorrà (COA), Xavier Espot Miró, davant la comissió legislativa d’Educació, Recerca, Cultura, Joventut i Esports del Consell General. L’objectiu, justament, presentat l’esdeveniment als diferents grups parlamentaris. Durant la intervenció, la també secretària general del COA ha desgranat els detalls que ja es van donar fa uns dies a la premsa, com ara el nombre de competicions, les seus o xifres d’atletes (1.151 confirmats fins al moment).
La delegació andorrana tindrà entre 180 i 200 atletes, xifra que, però, no es descarta superar aprofitant el fet que la cita es disputa al Principat
Una xifra important de persones que, a més, vindrà amb acompanyants com ara tècnics, membres de les diferents delegacions o amics i familiars. I això es traduirà en un impacte econòmic positiu per al país. Es tracta, ha indicat García, de 12.000 nits d’hotel i de 30.000 àpats. I això “en un moment no pas àlgid del turisme”. Per tant, seran moltes les empreses que es beneficiaran de l’esdeveniment. Així doncs, hi ha “un retorn econòmic que queda al país”.
Un altre impacte positiu serà a nivell mediàtic i exterior. Els Jocs també han de servir per projecte internacionalment la imatge d’Andorra. Un objectiu que serà encara més fàcil gràcies a l’acord que s’ha tancat amb l’ANOC. L’entitat farà la retransmissió televisiva de totes les proves, així com de la cerimònia d’inauguració. I això suposa que, per primer cop, la cita esportiva es podrà seguir en directe a fins a 203 països.
Espot i García han recordat que el pressupost per als Jocs serà de 4,58 milions, fet que no suposa un gran salt en comparació al cost de la darrera edició celebrada a Andorra (4,2). D’aquest, el gruix el posarà el COA, amb 2,4, seguit de Govern, amb 1,8, El president del Comitè, però, ha volgut remarcar que “no els paga Govern ni el COA; els paguem entre tots”, al mateix temps que ha defensat que, si bé els comuns aporten una xifra relativament baixa, tot just 84.000 euros, en canvi “aporten totes les instal·lacions i alguns han gastat molts diners per tenir les instal·lacions en bon estat”.
Sobre l’absència d’algunes modalitats, com ara el bàsquet masculí o el rugbi femení, Espot ha recordat que la decisió s’ha pres seguint la normativa, que exigeix un mínim de països participants en cada competició. “Sap molt greu, no per qui organitzem, sinó pel que pensen els nostres esportistes. Sé que hi ha moltes noies decebudes”, ha apuntat el president del COA, tot remarcant que cal mantenir “l’esperit de competir”.

Pel que fa a la participació andorrana, Espot l’ha xifrat entre 180 i 200 atletes, tot i que es voldria arribar a superar aquesta xifra. En tot cas, ha deixat clar que la decisió de quins atletes participen depèn de cada Federació. Això sí, s’entén que és el lloc idoni per intentar tenir la delegació més gran possible. García també ha avançat que, com a cerimònia de clausura, tot es farà al Prat del Roure i es vol que sigui “una festa” per a tots els esportistes.
Durant la compareixença, Espot ha fet dos anuncis més. Per un costat, vinculat a l’impacte mediàtic que tindran els Jocs, ha avançat que hi assistiran tant el president sortint del Comitè Olímpic Internacional (COI), Thomas Bach, com la seva successora, la zimbabuesa Kirsty Coventry, a pocs dies que prengui possessió del càrrec. Per altra banda, també ha avançat que el nom de la mascota serà escollit mitjançant un procés participatiu en dues fases. La primera, entre els escolars. La segona, entre tota la ciutadania.
Comentaris (9)