El freeride s’ha incorporat dins la Federació Internacional d’Esquó (FIS) i això fa “que el recorregut d’aquest esport el podem començar a construir ara i hi ha un pla perquè sigui olímpic als Jocs d’hivern del 2030”, comenta Ledesma. Doncs bé, el Principat serà l’escenari del primer Mundial. Ho farà en una sola jornada i comptarà amb quatre categories: esquí masculí i femení i snowboard també d’homes i de dones. Serà en la finestra que va entre l’1 i 6 de febrer del 2026 per poder garantir les millors condicions de neu.
La cònsol major d’Ordino, Maria del Mar Coma, ha manifestat que “organitzar aquests Campionats del Món és un mèrit absolut que demostra la sintonia i el compromís de l’estació amb el Freeride World Tour”. En aquest sentit, el ministre de Turisme i Comerç, Jordi Torres, ha manifestat que “és un dia històric que Andorra sigui escollit per fer els primers Mundials. Això demostra que els esforços fets durant tots aquests anys tenen la seva recompensa”.
David Ledesma té clar que “formar part de la família del freeride ens ha permès guanyar visibilitat”. De fet, en la presentació no s’ha pogut assegurar en quina cara tindrà lloc la prova perquè és una qüestió que es decideix en l’últim moment, tenint en compte les condicions meteorològiques. “Tenim entre 5 i 6 cares que poden acollir aquest esdeveniment i hem demostrat que el podem organitzar amb neu pols i també primavera”. El que no ha volgut desvetllar és el pressupost previst, tot i que ha dit que tenen una quantitat estimada.
CRITERIS DE CLASSIFICACIÓ
En l’acte d’aquest dimarts, Nicolas Hale-Woods, fundador i CEO del Freerride World Tour (FWT) ha explicat els criteris que hauran de seguir els ‘riders’ per poder-se classificar per disputar el Mundial. Ho faran a través de cinc grups. El primer és a través del rànquing FWT Pro 2025 que es determina pels seus quatre millors resultats.
Un altre dels criteris és a través de les quotes continentals i s’atorga una plaça al millor atleta de cada regió: Àsia, Europa, Amèrica del Nort, Oceania i Amèrica del Sud. Així mateix, hi ha ‘wild cards’ que en aquest cas podria anar per al representant andorrà, Joan Aracil si aquest no obté la classificació per la via directa.
Nicolas Hale-Woods ha destacat que “a Andorra ens sentim benvinguts i hi ha muntanyes amb moltes cares”. Així mateix, destaca la universalitat d’aquest esport.
Finalment, Joan Aracil “s’ha mostrat molt content que el Mundial es disputi a Arcalís perquè “és on jo he après a esquiar”.
Comentaris