El compte enrere, ara sí, arriba a la recta final. En tot just quatre setmanes, la Federació Internacional d’Esquí ha de decidir quina serà la seu dels Mundials i, des d’Andorra, es tenen “sensacions positives”. Així ho ha indicat el màxim responsable de la candidatura, David Hidalgo. I un dels punts forts de la proposta és un ambiciós pla de sostenibilitat que, entre altres potes, aposta clarament per una mobilitat respectuosa amb el medi però, a la vegada, més pràctica.
I és que s’ha volgut recordar que la data de l’esdeveniment coincideix amb un moment àlgid de la temporada turística d’hivern. I això vol dir una xarxa viària extremadament carregada, a la qual s’hauria d’afegir el moviment que generin els Mundials. Solució? Descartar el vehicle privat pels moviments dels participants en l’esdeveniment: esportistes, responsables organitzatius, premsa, voluntaris o públic. Tots es desplaçarien a les diferents seus en combois especialment preparats.
No es tracta de cap invent. Se segueix, de fet, la línia marcada als Jocs Olímpics de Londres, ja el 2012. “La voluntat és que per a tothom que d’una manera o una altra ha d’accedir a les seus de l’esdeveniment el desplaçament es faci en vehicles de l’organització”, ha avançat Hidalgo. En aquest sentit, ha remarcat que “tots els aparcaments de les seus estaran reservats” i, per tant, de fet, qui vulgui pujar pel seu compte no podrà estacionar. A banda, també es preveu facilitar “l’accés amb esquís des de Pas o Grau Roig”.
El pla de sostenibilitat també inclou aspectes vinculats a l’energia sostenible, a la gestió de l’aigua o dels residus, entre altres aspectes. “Volem generar un llegat de bons hàbits”, ha apuntat un Hidalgo que s’ha mostrat confiat davant l’elecció que s’ha de celebrar en uns dies: “Tenim bones sensacions”, ha afirmat.
Justament, el comitè de la candidatura ha signat aquest matí un acord d’intencions amb FEDA, que col·laborarà en la implementació de bona part d’aquest pla de sostenibilitat. És el cas de garantir que el 100% de l’energia que es consumeixi al país aquelles dates provingui de fonts renovables o, també, la posada a disposició de totes les aplicacions sobre mobilitat. A banda, també es preveu impulsar un projecte de compensació de la petjada de carboni.
Pel que fa a les possibilitats d’Andorra en les votacions del 25 de maig, Hidalgo s’ha volgut mostrar esperançat. “Estem davant tres rivals de països que tenen una credibilitat en el marc de la sostenibilitat; nosaltres fem un pas més enllà. Incloent temes d’igualtat, gastronomia de quilòmetres zero, eliminació de plàstics... Respecte a altres candidatures tenim altres avantatges per aquest pla”, ha apuntat. “Les sensacions són positives però hem de veure, no puc dir res més”, ha indicat.