La querella, segons fonts judicials, l’hauria de tramitar una de les dues batlles especialitzades per raó de matèria. El futbolista, segons fonts de la Batllia, no només acusar els directius de l’ens federatiu del presumpte delicte de coaccions que hauria aconseguit limitar-li el seu dret sindical reconegut constitucionalment sinó que, a més a més, atribuiria a la junta d’Álvarez un delicte d’impediment de drets fonamentals. La naturalesa d’aquest delicte obliga a investigar el cas a una de les dues oficines judicials especialitzades. La querella faria prop d’un mes que està interposada i Lima no s’hi ha volgut referir mai atès que no volia agreujar la polèmica.
L’acció judicial, segons les fonts consultades, aniria dirigida contra tots els integrants de la directiva de la FAF en el moment que va transcendir la no convocatòria de Lima per la selecció per motius extraesportius com va reconèixer sense embuts el president de la federació, un Fèlix Álvarez que seria el primer de la llista d’acusats. La querella es dirigeix també contra Alfonso Martín, Ricard Tolosa, Josep Antoni Combarros, Josep Izquierdo, Anna Pazos, Marc Rodríguez i un Joan Foix la participació eventual en els hipotètics fets presumptament delictius els haurà de determinar la instrucció de la causa atès que aquest vocal de la FAF fa mesos que va dimitir justament per discrepàncies amb la cúpula federativa i la seva manca de transparència.
La querella criminal s’interposa contra tots els membres de la FAF perquè aparentment la decisió d’apartar Ildefons Lima de la selecció atès que molestava que formés part de l’Associació de Futbolistes Andorrans (AFA) hauria estat de forma col·legiada
Sia com vulgui, la querella criminal s’interposa contra tots els membres de la FAF perquè aparentment la decisió d’apartar Ildefons Lima de la selecció atès que molestava que formés part de l’Associació de Futbolistes Andorrans (AFA) hauria estat de forma col·legiada. En aquest sentit, les fonts consultades han assegurat que el text elaborat pels assessors jurídics del futbolista recorda que en totes les manifestacions fetes per Álvarez s’hi parla en plural i es fa referència a una decisió de la junta. Les querelles, però, s’han de personalitzar. Alhora, els representants legals de Lima recordarien que els querellats podrien assimilar-se a la condició de funcionari entesa aquesta figura com la defineixen les normatives legals de naturalesa penal com seria el cas d’aplicació. Que el suposat delicte l’hagi comès un funcionari entès en un sentit ampli i penal seria un agreujant.
També es referiria la querella, aparentment, segons que han indicat les fonts, a dos agreujants més. En aquest sentit, Lima i els seus assessors entendrien que les coaccions suposadament exercides -s’annexen a la querella la relació de WhatsApp que ja al seu dia el futbolista va facilitar als mitjans de comunicació, i que evidenciaven les exigències fetes en aquest cas per Álvarez suposadament en nom de la junta- i que van aconseguir la seva finalitat (que el jugador, sense voler-ho, es veiés forçat a dimitir de president de l’AFA) es fessin, a més, amb abús d’autoritat i de forma discriminatòria.
L’autoritat de la junta de la FAF, com a òrgan rector d’aquesta, quedaria clara. Alhora, la discriminació vindria donada pel fet que Lima és a l’únic futbolista que se’l deixa fora de les convocatòries de la selecció andorrana -li ho va comunicar el seleccionador Koldo Álvarez de Eulate el 17 d’agost- tot i que altres integrants del combinat nacional també formen part de l’organització sindical que defensa els interessos dels futbolistes del país.
En el relat fàctic de la querella, sempre d’acord amb les fonts judicials que han tingut accés al text, s’hi exposa la “campanya de descrèdit i assetjament”, segons paraules que constarien textualment en l’escrit, que tant Ilde Lima com el club al qual pertany en l’actualitat, l’Inter d’Escaldes, pateixes especialment des d’aquest estiu, quan la FAF hauria anat filtrant “notícies tergiversades” com la possible alineació indeguda d’un jugador o, més recentment encara i amb més pes i contingut, el suposat arranjament de partits que, contràriament a les coaccions que Lima denuncia, no hauria aconseguit l’objectiu que pretenien aquells pactes presumptes entre jugadors de l’esmentat Inter d’Escaldes i el Sant Julià.
En l’escrit del cas que hauria d’instruir una Batlla especialitzada s’hi demana que es prengui declaració dels querellats i que siguin suspesos cautelarment de les seves funcions, alhora que mentre duri tot el procés judicial no puguin tenir relació amb cap activitat esportiva
En tot cas, tot l’enrenou hauria causat una situació d’angoixa en el futbolista i el seu entorn familiar que li està causant notables perjudicis. Més encara, es recordaria en la querella, quan Ildefons Lima té com a única activitat professional remunerada la pràctica del futbol que és, alhora la seva gran passió. És justament la por a perdre la feina, per dir-ho així, que hauria portat el futbolista a deixar l’AFA, almenys la seva presidència, però el defensa no va voler anar a més quan Álvarez li va exigir, a més, que es retractés públicament de les manifestacions fetes i en les quals Lima evidenciava posicions diferents respecte de la FAF en relació a diferents qüestions, com podria ser la gestió sanitària-esportiva davant la crisi del coronavirus. O el tracte que es dispensa als futbolistes en general quan els clubs als quals pertanyen no honoren els seus compromisos.
En la querella, on es demana que es processi els directius de la FAF pel delicte de coaccions i el d’impediment de drets fonamentals, se sol·licita, segons les fonts, que es prengui declaració dels querellats i que siguin suspesos cautelarment de les seves funcions, alhora que mentre duri tot el procés judicial no puguin tenir relació amb cap activitat esportiva. A més a més, es demana a la FAF o als seus directius que aportin en el marc de la causa l’acta de la junta on quedi clar que hi va haver un acord per impedir, com així s’hauria comunicat a Koldo, que Lima pogués ser seleccionat. El jugador mai no ha estat objecte de cap expedient sancionador en el marc del qual hagi pogut defensar la seva posició.