Govern vol que al setembre cada federació tingui un delegat per denunciar casos d’assetjament

El secretari d’Estat d’Esports, Alain Cabanes, avança que al gener es presentarà un protocol marc perquè després cada entitat l’adapti a la seva realitat i s’elegeixi una persona responsable a qui es formarà fins a l’estiu per poder assumir aquesta tasca

Comentaris

L'anunci s'ha fet durant la presentació de la nova estructura de la Federació de Ciclisme.
L'anunci s'ha fet durant la presentació de la nova estructura de la Federació de Ciclisme. FAC

El setembre del 2025, a tot tardar, cada federació haurà de tenir un protocol específic per evitar situacions d’assetjament, sigui a infants o adolescents o en l’àmbit sexual. A més, cada entitat haurà de tenir una persona responsable plenament formada per saber els passos a seguir en cas de rebre una denúncia. Així ho ha explicat el secretari d’Estat d’Esports, Alain Cabanes, que ha avançat que, prèviament, al gener, Govern presentarà un protocol base que compartirà amb tots els implicats. Des del Comitè Olímpic, el seu president, Xavier Espot, ha posat en relleu el fet que, perquè aquest sistema sigui realment eficient, cal que hi hagi “discreció” que doni seguretat als esportistes que hi hagin d’acudir.

Així s’ha explicat durant la presentació de la nova estructura de la Federació de Ciclisme, entitat que, justament ara fa uns dies, va denunciar el cas de la resident Ares Masip. Cabanes ha apuntat que “des de la secretaria es farà al gener la presentació d’un protocol marc”. Aquest, ha desgranat, “marcarà un codi de bona conducta i unes normes a seguir”.

Ara bé, posteriorment, hi haurà una segona fase d’aquest treball. Per una banda, el fet que “cada Federació l’haurà d’adaptar a la seva casuística”. Per l’altre, caldrà escollir una persona que faci la funció de “delegat permanent” que sigui “responsable i coneixedor dels passos a seguir”. Seran ells qui, entre gener i juny, hagin de seguir una formació per preparar-se per a la seva tasca. L’objectiu per al Govern està clar: “que al setembre tothom sàpiga que hi ha aquests referents a cada federació i que estiguin formats”.

Des del Comitè Olímpic, Espot ha valorat positivament l’anunci. De fet, ha posat en relleu que es tracta d’una matèria que preocupa de forma important els diferents organismes esportius internacionals. “La protecció de l’atleta des del punt físic, mental i moral és essencial”, ha assegurat. Ara bé, ha apuntat que és positiu que els protocols es treballin de forma conjunta però, sobretot, ha remarcat que qui hagi de tractar els casos “ha de ser una comissió discreta perquè doni marge als atletes per poder denunciar amb seguretat i tranquil·litat”. El mandatari del COA ha indicat que la clau és que “sigui molt eficient i això vindrà de la discreció”.
 

Etiquetes

Comentaris

Trending