Govern avisa que si no hi ha entesa entre Andorra i rugbi la gespa al Nacional es canviarà a l’estiu

Bonell fa una crida perquè s’intenti un acord però remarca que el conveni exigia com a mínim que els tricolors haguessin iniciat la construcció de l’estadi per establir una pròrroga i que “se’ns fa difícil incomplir-lo sense una entesa entre totes les parts”

Jugadors i tècnics de l'FC Andorra damunt la gespa de l'Estadi Nacional. FC ANDORRA

Ara per ara, la continuïtat de l’FC Andorra -ja a Primera RFEF- a l’Estadi Nacional sembla complicada. La negativa del rugbi a continuar uns mesos més -fins que la Federació de Futbol (FAF) completi el nou camp a Encamp- a Prada de Moles fa impossible l’entesa per allargar el conveni per l’ús de les instal·lacions i Govern entén que, sense aquest consens, ha de complir el que es va signar. Per tant, ara per ara, això suposaria que la gespa es canviaria a l’agost i, per tant, tornaria a ser artificial fet que, ara per ara, obligaria el club tricolor a buscar una alternativa que, al país, no existeix.

La ministra d’Esports, Mònica Bonell, lamenta que, per ara, no hi ha aquesta entesa. Admet, de fet, que el rugbi la dificulta amb la seva voluntat de tornar ja a la capital després de dos anys a Encamp. Tampoc ajuda, apunta, que del projecte d’estadi que havia d’impulsar l’Andorra encara ni s’hagi presentat davant el comú. I tot plegat conflueix en el conveni tancat per totes les parts implicades ara fa dos anys.

Ara per ara, la normativa no permet jugar a Primera RFEF amb gespa sintètica i això podria implicar que, fins que no estigui enllestit l’estadi de la FAF, l’Andorra hauria de jugar fora del Principat

Aquest, recorda Bonell, no tancava la porta a un allargament, però exigia que hi hagués o un estadi alternatiu o com a mínim en construcció. I això, remarca, no es dona. “Hi havia el compromís i l’Andorra no ha començat ni tan sols les obres”, ha apuntat. Davant d’això, “a Govern se’ns fa difícil incomplir un conveni si no hi ha la voluntat manifesta per poder fer-ho de totes les parts i n’hi ha una que no vol”.

La ministra lamenta que no hi hagi aquesta entesa. “M’agradaria que arribessin a un acord”, assegura. Per ara, però, no ha estat possible. Encara, però, no es descarta, ja que, a priori, hi ha prevista alguna reunió més entre les parts. Ara, això sí, amb la pressió que suposa que des de l’executiu ja s’avanci la voluntat de canviar la gespa aquest estiu, sempre a l’espera de les necessitats del Nacional que, per a competicions europees, tingui la FAF.

En tot cas, Bonell recorda que el concurs que ara s’ha licitat per contractar l’empresa que es faci càrrec dels treballs -valorats en 574.000 euros- preveu un termini obert per fer les obres. Es poden fer aquest estiu, sí, però si la finestra es mantindria oberta, si fa falta, fins a l’agost del 2025. Perquè faci falta, però, cal aquesta entesa entre rugbi i futbol que, de moment, sembla llunyana.

I què suposaria això? Doncs si l’Estadi Nacional torna a ser de gespa artificial, el rugbi hi podrà tornar. L’Andorra, ara per ara, no. A Primera RFEF no es permet jugar en un camp d’herba sintètica, malgrat que aquesta tingui l’homologació de la FIFA. Com a exemple, aquesta temporada el Cornellà ha hagut de jugar a quatre estadis diferents, però cap n’era el seu. Fa uns mesos, es va posar sobre la taula la possibilitat de canviar la normativa i autoritzar de nou aquesta superfície, però, de moment, res és ferm i, en tot cas, caldrà esperar a les decisions que es puguin prendre des de la Federació Espanyola al llarg de les pròximes setmanes.

Si la normativa no canviés, però, sembla força complicat que, almenys fins que estigui enllestit l’estadi de la FAF a Encamp, l’Andorra pugui disputar els partits com a local al país. Amb el Nacional de gespa artificial, no hi hauria alternatives i, per tant, els tricolors es veurien abocats a un exili. Una situació que se suma al repte de configurar un equip en condicions per afrontar l’intent de recuperar la categoria perduda.