La FAN havia fet les darreres hores una última maniobra per alimentar la cerimònia de la confusió. Per fer caure el COA en la trampa. Per intentar crear una esquerda dins del comitè olímpic i mirar si a darrera hora sonava la flauta o, com a mínim, si es malmetia una mica més la imatge de l’organisme presidit per Jaume Martí, que a París viurà els seus últims Jocs com a mínim en qualitat de president del COA. Segurament caldrà fer foc nou en molts organismes esportius. La imatge projectada les darreres setmanes és més aviat penosa.
Ara bé, el que és clar és que els dos esportistes que representaran Andorra ho faran per mèrits propis. La palista Doria està entre les deu millors de la seva especialitat. I Carabaña, amb una evolució espectacular els darrers temps, està pràcticament entre els 30 millors especialistes en 3.000 metres obstacles. L’atleta ja havia deixat clar que o bé es classificava per als Jocs per mèrits propis o no optaria a una plaça d’universalitat a través d’una altra prova perquè la seva no permetia el bitllet de ‘consolació’.
Jaume Martí: “Després de quaranta anys havent d’acudir als Jocs amb places d’universalitat, enguany serem a París amb dos esportistes qualificats”
El COA ha emès una petita nota per confirmar la presència de Doria i Carabaña com els representants andorrans a les Olimpíades de París i ha aprofitat una petita nota per felicitar “molt cordialment els nostres atletes, els seus entrenadors, així com a les seves federacions respectives”. Alhora que “també felicitem als governs successius que han donat suport a l’esport andorrà i han contribuït per assolir aquests magnífics resultats”. El president del COA, Jaume Martí, ha especificat què volia dir això dels magnífics resultats en declaracions a l’Altaveu.
“Després de quaranta anys havent d’acudir als Jocs amb places d’universalitat, enguany serem a París amb dos esportistes qualificats”. És a dir, dos esportistes que no han necessitat les invitacions que, quedi clar, tot sovint s’usen i molts països contemplen, però que els darrers temps el COA ha decidit no aplicar per intentar fer donar un salt de qualitat a l’esport andorrà, com ha indicat Martí. Això no treu, que una vegada acabin els Jocs de París, i amb la reflexió i calma necessària, es faci l’anàlisi convenient per si s’ha de canviar alguna cosa vista la guerra oberta que hi ha amb la natació.
I és que fins fa poques hores, la FAN considerava que Nàdia Tudó i Bernat Lomero eren també olímpics en ser els millors del rànquing andorrà i haver-se tramitat la sol·licitud de la plaça d’universalitat davant la World Aquatics. La FAN ha fet una última maniobra per fer creure que el COA havia sol·licitat la participació de Tudó i Lomero als Jocs. I que si no havia estat el COA, hauria estat Martí pel seu compte. En efecte, la sol·licitud s’havia fet. I portava la firma del citat president del COA i, també, del president de la FAN, Joan Clotet.
Però com ha explicat Martí en manifestacions a l’Altaveu, “és una circumstància totalment normal i lògica”. Les sol·licituds es van fer el 24 de juny quan encara no era clar que Carabaña tingués plaça garantida per mèrits. “També es va fer la mateixa sol·licitud de places d’universalitat per a dos atletes, noi i noia”. Les peticions es van fer en previsió que hi hagués alguna incidència amb Doria o que Carabaña no obtingués el passatge per mèrits. Si un dels dos, o els dos, haguessin fallat al darrer moment, “calia assegurar la presència d’Andorra a través de la universalitat”.
Si hagués calgut ocupar alguna plaça, per tenir dos representants andorrans a París, s’hauria optat per elegir el millor o els dos millors dels quatre inscrits provisionalment. En no haver calgut a parer del COA haver de recórrer a les places d’universalitat perquè es considera que el país està ben representat amb els dos esportistes que s’han classificat per mèrits, s’han deixat sense efecte les sol·licituds formulades. Ni cap més atleta, ni cap nedador. Mònica Doria en piragüisme (canoa i eslàlom) i Nahuel Carabaña en 3.000 metres obstacles. Punt i final.