El COA es manté ferm en la seva postura que cal accedir als Jocs per mèrits propis

El president de l’olimpisme andorrà, Jaume Martí, assegura que la federació de natació “no ens ha fet saber la seva voluntat d’utilitzar les places d’universalitat” en cap de les dues assemblees ordinàries

Una vista general de l'Estadi Comunal. ARXIU

Passen els dies, cada cop queda menys per saber qui seran els representants andorrans als Jocs Olímpics de París d’aquest estiu, però la postura del COA es manté invariable: només hi participaran els qui aconsegueixin la mínima exigida per les federacions internacionals. Així ho ha refermat el seu president, Jaume Martí, aclarint que “la federació de natació no ens ha fet saber la seva voluntat d’utilitzar les places d’universalitat” en cap de les assemblees ordinàries dutes a terme durant l’any. És per això que el COA i altres organismes no volen canviar de postura sota la màxima que “hi ha les mateixes regles per a tothom”.

“Fa més d’un any, en una assemblea, es va sotmetre a votació l’opció d’utilitzar les places d’universalitat pels esportistes que no es classificaven pels Jocs i totes les federacions van votar que no excepte una”, ha explicat el president del COA, Jaume Martí, en una clara al·lusió a la Federació Andorrana de Natació (FAN). Cal recordar que aquesta votació inclou a totes les federacions que formen part del comitè, i per tant el que s’acorda en aquestes reunions és fruit d’una decisió conjunta. “L’assemblea és sobirana, ha d’haver-hi una majoria d’unanimitat entre els presents, ja que el sistema del COA és totalment democràtic”, remarca.

Clam de la natació per poder tenir representació als Jocs de París

Per aquest mateix motiu, al COA l’incomoda tot el rebombori que s’ha generat durant els últims dies al voltant de les places d’universalitat, que permetrien a esportistes que no hagin aconseguit la mínima olímpica participar en els Jocs de París. “Cada any fem dues assemblees ordinàries, al juny i al desembre. En cap d’elles la natació ens ha fet saber la seva voluntat d’utilitzar aquestes places”, afirma Martí sorprenentment. Al ser preguntat per la desil·lusió que pot generar entre els nedadors andorrans aquesta decisió, el president ha remarcat que “quan lideres un mandat, has de fer el que et diuen i complir amb les obligacions que s’han aprovat a l’assemblea”.

Sense treure’s part de responsabilitat, Martí ha continuat posant en relleu el paper que juguen els altres esports en aquesta votació i explica que “les altres federacions, com per exemple el judo, també podien demanar aquestes invitacions i no les han volgut utilitzar”. Sobretot destaca l’opinió de la Comissió d’Atletes, que assegura que són “bastant més durs” que el COA en aquest sentit, adduint que ha d’haver-hi un nivell mínim per tenir representació en aquestes cites. “Si algú s’ho mereix és el Nahuel Carabaña, que, tot i no poder-la utilitzar, ja ha dit que tampoc la voldria”, defineix.

“Si el Nahuel no s’acaba classificant, tindrem un representant andorrà en atletisme o natació, ho farem amb el que més a prop estigui de la mínima”, assegura Martí

“Per això existeixen els Jocs dels Petits Estats o els Jocs del Mediterrani, perquè els nostres esportistes puguin continuar escalant posicions al rànquing i apujant el seu nivell”, prossegueix, aclarint també que, davant l’altra polèmica amb la despesa econòmica que comporta ser a París, “els viatges i equipacions els paga Govern, els atletes estan convidats a tot, no paguen res més, ni allotjament, ni dietes, ni altres despeses”.

“Volem que hi hagi les mateixes regles per a tothom”. Així de contundent s’ha mostrat Martí, que en la pròxima assemblea extraordinària d’aquest dijous prendrà una decisió conjunta i definitiva pel que fa a aquestes places. “Si el Nahuel no s’acaba classificant, tindrem un representant andorrà en atletisme o natació, ho farem amb el que més a prop estigui de la mínima. No tindrem manies, hi anirà el més ben situat”, finalitza. En atletisme, Pol Moya, Guillem Arderiu i Duna Viñals són els candidats. En natació seran Nadia Tudó i Bernat Lomero. La junta permanent, és a dir, l’executiu del COA, serà qui tindrà l’última paraula, que es comunicarà passat el mes de juny, quan Carabaña conegui com queda definitivament el rànquing internacional.  

Etiquetes: