Clam de la natació per poder tenir representació als Jocs de París

La Federació carrega contra el Comitè Olímpic Andorrà per la negativa a fer servir la plaça d’universalitat demanada per a Bernat Lomero o Nàdia Tudó, decisió que, alerten, genera “malestar” en les federacions europea i mundial

Clotet i Maltrana, durant la compareixença davant els mitjans.
Clotet i Maltrana, durant la compareixença davant els mitjans. M.E.

La Federació de Natació (FAN) ha carregat amb duresa contra el Comitè Olímpic Andorrà (COA) per la negativa, tal com ja va passar a Tòquio ara fa tres anys, a fer servir les places d’universalitat perquè un representant d’aquest esport pugui ser al Jocs de París. El president, Joan Clotet, i el director tècnic, Alfonso Maltrana, avisen que la decisió genera malestar a les federacions internacionals, tant l’europea com la mundial, ja que “si hi són és perquè les puguem utilitzar”. A la vegada, també alerten de l’efecte que pot provocar en les generacions futures que es queden sense “exemple” ni al·licients per entrenar.

La FAN és perfectament conscient que s’acaba el temps. Que si no canvia el parer del COA en els pròxims dies, la natació andorrana tornarà a quedar-se sense representació a uns jocs. I, per això, han optat per exercir pressió a través d’una compareixença pública on no han dubtat a criticar l’actitud del comitè, de qui lamenten que sempre han mantingut “un no rotund” a la possibilitat de fer servir les places d’universalitat per aquest esport. “La voluntat no hi és ni hi ha sigut”, ha denunciat Clotet.

Per ara, la Federació ja ha fet la feina que li pertocava. Ha proposat Bernat Lomero o Nàdia Tudó com a possible representant, noms que, entenen, les federacions internacionals (World Aquatics i European Aquatics) acceptaran sense cap pega. El problema, doncs, és que la decisió depèn ara del COA que manté el vet. Clotet i Maltrana admeten que els seus nedadors no arriben a unes mínimes que, recorden, s’han endurit, però considera que cal tenir en compte l’esforç i altres aspectes. I posen en relleu que si les places d’universalitat existeixen és per algun motiu: “Si hi són, és perquè les puguem utilitzar”.

“Hem tingut converses tant amb European Aquatics com amb World Aquatics i tenen un malestar perquè veuen que seran els segons jocs sense participar”, defensa Clotet

En pocs dies (el 30 de juny) s’esgota el termini perquè el COA oficialitzi quines en farà servir. L’única opció passa ara per l’assemblea extraordinària que celebrarà el dijous, tot i que, lamenten, l’afer no està inclòs en l’ordre del dia. Confien, però, que es pugui incorporar via el punt de plecs i preguntes. Clotet i Maltrana adverteixen que la negativa pot tenir conseqüència. El president de la FAN ha posat en relleu que la decisió no s’està entenent a les federacions internacionals. “Hem tingut converses tant amb European Aquatics com amb World Aquatics i tenen un malestar perquè veuen que seran els segons jocs sense participar; no ho entenen”, ha assegurat.

Per la seva banda, el director tècnic, Alfonso Maltrana, ha lamentat que, si es confirma la negativa del COA, “ens quedarem sense exemple per a les generacions futures i, com més cicles olímpics passem sense tenir representació més tard es tornarà a enllaçar aquesta cadena, que es va trencar a Tòquio”. I això, apunta, “quan tenim un grup de nedadors que està millor que mai”. “En setze anys s’ha augmentat un 4,6% més l’exigència esportiva amb les mínimes des dels organismes internacionals. Però només en els últims tres anys ha estat un 2,9%, és a dir, més de la meitat de l’exigència”, s’ha defensat el director tècnic, posant en context la dificultat que comporta classificar-se, i assegurant que “les mínimes B d’aquesta olimpíada són les mínimes A de la passada”. Des de la federació s’ha volgut posar els exemples d’esportistes de renom com Mireia Belmonte o Jéssica Vall, que tampoc han assolit la marca mínima per classificar-se amb el país veí.

“Els esportistes estan millorant. Estem lluny, però l’important és que seguim millorant”, continua Maltrana, que ha volgut mostrar amb dades quina ha estat l’evolució dels esportistes andorrans. “L’altre dia Bernat Lomero va fer un dels seus millors resultats, nedant per primera vegada per sota dels 51 segons a la prova dels 100 metres lliures”, un temps que demostra la millora de l’andorrà (2,07%) respecte a les mínimes. O per exemple Nadia Tudó, la número 1 del rànquing andorrà, que ha aconseguit 723 punts AQUA. “No podem avançar-nos tant, no és possible fer un 6-7% de millora”, conclou.

“Estem alineats amb aquesta exigència. L’únic punt de discrepància és que per arribar d’A a B és fer un salt. Entenc que és al buit, havent-hi els Jocs Olímpics aquest estiu”

Per acabar, els dos dirigents han convidat al COA a reflexionar durant aquesta recta final abans de prendre l’última decisió: “Quan tu renuncies als JJOO, estàs renunciant al principal impuls perquè els que venen per darrere segueixin. Si no tens un lloc on arribar, és molt complicat moure’t”, explica Maltrana, detallant que “el COA considerava que ja hi havia els mitjans suficients perquè es poguessin fer les mínimes A”, i advertint que els altres petits estats europeus (Albània,Kosovo, Lietchenstein, Macedònia del Nord, Malta, Montenegro, Mònaco, San Marino i Islània) també utilitzen les places d’universalitat.

“Després d’ensenyar aquesta anàlisi i explicar que és pràcticament impossible arribar a aquests nivells, el que vull expressar es que estem d’acord en exigir, perquè ells també estan empunyant, estan nedant ràpid, i els estem ajudant. Estem alineats amb aquesta exigència. L’únic punt de discrepància és que d’arribar d’A a B és fer un salt. Entenc que és al buit, havent-hi els Jocs Olímpics aquest estiu. Hem de fer passos intermedis, perquè aquest salt no sigui tan gran. Estem tenint mèrits perquè la natació d’Andorra no passi dotze anys sense representant als Jocs OIímpics”, ha finalitzat.

Comentaris (4)

Trending