El balanç “excel·lent” de la Copa del Món de Soldeu fa créixer l’optimisme en ser seu dels Mundials

Els organitzadors valoren molt positivament la cita d’aquest cap de setmana i entenen que ajuda a traslladar als membres del Consell de la Federació Internacional d’Esquí (FIS) la capacitat d’Andorra i el fet que serà “una candidatura que aplega tot un país”

Els màxims responsables de la Copa del Món amb un dels trofeus.
Els màxims responsables de la Copa del Món amb un dels trofeus.

Els organitzadors de la Copa del Món Femenina de Soldeu mostraven aquest dilluns un enorme somriure. El balanç de la cita és “excel·lent”, com ha volgut destacar el seu màxim responsable, David Hidalgo. Es considera que s’ha donat una gran imatge i, per tant, que s’ha guanyat punts de cara a la votació definitiva, al juny, per escollir la seu del Mundial del 2029. El punt fort que s’ha pogut reforçar aquests dies és el fet de presentar, a diferència de Val Gardena (Itàlia) o Narvik (Noruega), “una candidatura de país”.

La prova, doncs, s’ha superat amb nota. De fet, s’ha volgut posar en relleu que, logísticament, no ha estat senzill, per culpa de la meteorologia. La pista es trobava dijous en bones condicions però les nevades va obligar a treballar a tot l’equip per deixar-la a punt tant dissabte, pel gegant, com diumenge, per l’eslàlom. I l’objectiu es va aconseguir. “És una temporada dificilíssima i el fet de tenir la pista en condicions és una demostració de resistència i resiliència del model d’Andorra”, ha volgut destacar Hidalgo.

De fet, ha posat en relleu també que “som l’única seu que, al febrer, han pogut complir el programa previst. A altres llocs, per circumstàncies climatològiques, s’han hagut de fer canvis”. I això, indica, s’ha reflectit, en les bones valoracions d’esportistes, espectadors, tècnics o periodistes. “No voten, però ho poden transmetre a qui sí que ho fa”, ha apuntat.

“Els corredors perceben que, quan arriben, tothom està bolcat”, ha destacat Hidalgo, que reclama “donar valor” a aquesta sensació, ja que “si t’has de passar quinze dies en un campionat del món, és millor en un lloc on t’esperen amb il·lusió”

Entre aquests, per cert, qui ha pogut viure en persona la Copa del Món ha estat el representant de Suècia. És un dels 21 membres del consell de la FIS i es troba aquests dies a Andorra. “Ha vingut a fer una visita en profunditat i intentarem ensenyar-li tot”, ha indicat Hidalgo. Pel que fa a la resta de membres, s’està en contacte amb ells i, a més, ha recordat que molts d’ells ja van estar l’any passat a les Finals.

En definitiva, el balanç que es fa és positiu. I es considera que s’han sumat punts de cara a la votació del juny. “Ja hem fet la cerimònia de graduació. Ara no ens hem de considerar menys que ningú. Competim per uns campionats del món. Fa 20 anys ningú ho creuria. No només no hem suspès els exàmens sinó que hem tret excel·lent. Som un gran país quan parlem de mobilització i de ganes de fer les coses bé”, ha afirmat el màxim responsable de l’organització, per a qui un punt a tenir en compte és el fet que “els corredors perceben que, quan arriben, tothom està bolcat” i, per tant, “a això li hem de donar valor”, ja que “si t’has de passar quinze dies en un campionat del món, és millor en un lloc on t’esperen amb il·lusió”.

I això, defensa Hidalgo, és justament un dels punts forts d’Andorra, sumat a “un producte turístic imbatible”. De fet, ha volgut deixar clar que “som un país petit però gran quan parlem d’esquí: és el missatge que han de tenir clar els 20 que voten [el 21è és l’andorrà Patrick Toussaint]”. A banda, com s’ha explicat, el cap de Govern, Xavier Espot, preveu també mantenir contactes a nivell diplomàtic per buscar suports. “La seva presència reforça el fet de ser una candidatura de país. Això ens fa diferents”, ha indicat el director general de l’organització de la candidatura.

Ara bé, on ha volgut ser prudent és a l’hora de valorar quina de les altres dues estacions (Narvik i Val Gardena) és el rival a batre. “Les tres candidatures són sòlides. Parlem de Noruega i d’Itàlia; si d’alguna cosa saben és d’esports de neu. Menysprear qualsevol de les dues seria un error”, ha apuntat. Això sí, considera que hi ha una cosa que Andorra pot oferir i elles no: “Una candidatura amb tot el nivell d’implicació que tenim nosaltres”. Per això, ha volgut ser optimista. “Qualsevol s’ho mereix, però penso que és el nostre moment”, ha comentat.

FUTUR DE LA COPA DEL MÓN

Més enllà dels Mundials, l’estació també segueix treballant per albergar noves cites esportives d’alt nivell. La propera Copa del Món hauria de ser el 2026. “Estem al calendari provisional”, ha explicat Hidalgo, acompanyat del Carles Visa, gerent de la Federació Andorrana d’Esquí (FAE). La decisió definitiva s’hauria de prendre al maig, “Els organitzadors necessitem temps”, ha apuntat el director general de SETAP 365. Si es confirma, seria una prova, en aquest cas, masculina.

Per la seva banda, Visa  no ha amagat que la participació andorrana no ha arribat al nivell que s’hauria volgut, però ha volgut remarcar que no era pas senzill per a les dues esquiadores convocades. Una, Íria Medina, ni tan sols va poder competir en el gegant per culpa dels problemes físics. La segona, Carla Mijares, no va poder acabar ni la primera màniga de l’eslàlom. “Totes dues tenen talent per haver tret un millor resultat, però la pressió de córrer a casa ho ha allunyat”, ha manifestat. En tot cas, de cara al futur ha recordat que “el nostre circuit és Copa d’Europa, que és on hem de créixer fins a poder fer el salt a la Copa del Món”. Visa també ha volgut defensar la capacitat d’Andorra d’albergar grans esdeveniments. “Som una organització top i dinàmica; hem d’estar més que orgullosos del que oferim als equips quan venen aquí”, ha assegurat.

Etiquetes

Comentaris (10)

Trending