En silenci i discretament, un equip de professionals multidisciplinars sota la coordinació de Grandvalira fa alguns mesos que treballen en l’elaboració de la candidatura, que té evidentment l’aval i l’acompanyament de la Federació Andorrana d’Esquí (FAE) i que es ‘ven’ com una candidatura de país. Amb el tret de sortida de l’anunci d’aquest dimarts -via un programa televisiu especial atès que la pandèmia ha fet impossible celebrar una cerimònia de presentació de la candidatura- i la inscripció oficial en pocs dies davant de la FIS, s’engega un any de molta més feina, en bona part també de diplomàcia esportiva, per intentar fer veure que la proposta que presenta Andorra és la millor de totes les que finalment competeixin. L’octubre s’haurien d’oficialitzar tots els aspirants i la resolució final arribarà a la localitat de Villamoura (Portugal) durant el Congrés FIS del maig 2022.
La fita és imponent, els Campionats del Món se celebren cada dos anys, tenen una durada de més 15 dies i es disputen durant el mes de febrer, coincidint amb la temporada alta al sector de la neu. L’esdeveniment consta de 13 proves que mouen més de 750 atletes de més de 70 països. L’organització preveu comptar amb l’inestimable suport de més de 500 voluntaris, l’ànima de l’esdeveniment. Per a la cobertura de les curses ‘in situ’, es desplacen més de 1.000 professionals de la comunicació i les proves s’ofereixen en directe en més de 100 televisions d’arreu del món. Quant a l’ocupació hotelera, la previsió és assumir prop de 50.000 nits d’hotel per acollir els atletes, la família esportiva i els mitjans de comunicació, entre d’altres.
Els organitzadors saben que embarcar-se amb el que pot semblar tota una aventura en plena pandèmia té el risc de no ser entès per la ciutadania. D’aquí que pretenguin fer-la partícip a ella de tot plegat. D’entrada, perquè el finançament el dota, tot, la FIS. Tot si la plaça escollida no vol tibar més el braç que la màniga. Més o menys, la federació internacional injecta via drets televisius, 40 milions d’euros perquè el candidat, la candidatura escollida, pugui muntar els campionats. Grandvalira-Ensisa, Andorra, pensa que amb aquesta xifra en té més que suficient per fer uns campionats de primer nivell implicant tot el país. Repartint esdeveniments per totes les parròquies.
I és que Andorra es presenta com una candidatura de tot un país, essent aquest un tret que la distingeix de les estacions que tradicionalment han estat seu d’uns mundials, sovint allunyades de trames urbanes. El concepte esportiu és el de seu compacta, amb les curses a les consolidades pistes de Copa del Món, Avet i Àliga de Soldeu i El Tarter a Grandvalira, combinat amb una seu ampliada a tot el país amb l’entrega diària de medalles i el programa d’animació a Andorra la Vella. Altres accions s’ubicaran en altres entorns del Principat. Andorra 2027 compta amb el suport institucional del Govern, dels set comuns i amb l’adhesió de les associacions hoteleres i les entitats del teixit empresarial.
A més de cinc anys vista, i tot i els dubtes socials que poden sorgir, Andorra 2027 pretén ser una mena de baló d’oxigen, de tub d’escapament. De generador d’il·lusió en un moment d’extrema complexitat. Així, es creu que aconseguir ser la seu d’uns mundials d’esquí, una de les competicions esportives que més gent mou, pot ser també un dinamitzador, un rellançador de l’Andorra post-Covid. Uns campionats que haurien de servir per posar definitivament Andorra al mapamundi i fer-la sortir de l’atzucac que haurà suposat la pandèmia que ens tenalla.