Els veïns del Ròdol veuen que “hi ha bona sintonia” i esperen que el SAAS trobi una solució tècnica

El president de la comunitat manté que si es fa un accés directe i independent cap a l’espai que ha d’ocupar la consulta infantojuvenil de Salut Mental, “que hi posin el que vulguin”

Porta d'accés principal de l'edifici Ròdol.
Porta d'accés principal de l'edifici Ròdol. Toni Solanelles

La comunitat de propietaris de l’edifici Ròdol està mitjanament satisfet de com va anar la reunió d’aquest dilluns a la tarda amb responsables del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS). “Hi ha bona sintonia”, indica el president de la comunitat, Manuel González, que espera resposta en un parell de setmanes de l’operador sanitari en relació amb el compromís assumit per la directora general, Meritxell Cosan, d’estudiar si és viable que hi hagi un accés directe a l’espai on s’ha d’ubicar la consulta infantujuvenil de Salut Mental, a la primera planta de l’immoble.

González reconeix que tot plegat potser farà retardar el projecte que hi ha previst tirar endavant en aquell immoble, però també deixa clar que els veïns fa molt temps que demanaven explicacions i “ens han fet cas omís”. Fins al punt que quan el SAAS va respondre, a final d’agost, una carta que la comunitat havia tramès al juny, les obres ja s’havien adjudicat. Unes obres respecte d’un projecte que ara s’haurà de mirar si es pot modificar des del punt de vista tècnic, més enllà que el SAAS també vol assegurar-se, des de la legalitat, que les queixes veïnals s’ajusten a Dret.

“La idea de com ha d’anar la salut mental és molt maca i el projecte molt ben fet. La idea és molt bona, el projecte és molt bo. Però té uns defectes tècnics que s’han de resoldre abans de posar el centre, o d’imposar, en aquest cas”, manté Manuel González

El president de la comunitat reconeix que hi ha malestar amb Creand, amb el Crèdit Andorrà, un dels propietaris que hi ha a l’immoble i que a parer de González “s’ha comportat com un mal veí”. En aquest sentit, “no crec que ni el SAAS ni el Govern tinguin cap culpa”. Alhora, entenen els veïns, “és legítima la demanda que hem fet. Ni el Crèdit ni el Govern no ens lloguen cap pis. Nosaltres també som propietaris” i l’edifici no estava pensat per segons quins espais. I en aquest sentit, sí que retreu al SAAS que “no ha valorat les afectacions paral·leles” que pogués tenir el projecte ambulatori de salut mental que pretén ubicar en aquell edifici.

Manuel González reitera que la petició veïnal és que “la part comunitària nostra no es converteixi en un espai públic”. Els usuaris adults i de conductes addictives que seran atesos en un espai a la planta -1 ja tenen un accés directe. Ara, cal cercar un circuit independent per als usuaris infantojuvenils que haurien d’accedir a la primera planta. “És un problema tècnic, d’enginyeria”, però es dona el cas, recorda el president de la comunitat, que l’espai pensat per als infants i joves queda just al damunt de l’indret on aniran els pacients adults. Cal trobar una solució tècnica.

Reitera González que el problema és no haver de convertir en espai públic una zona privativa. “És com posar un hospital dins de casa”, emfatitza. “Han fet un estudi d’impacte? Crec que no. La idea de com ha d’anar la salut mental és molt maca i el projecte molt ben fet. La idea és molt bona, el projecte és molt bo. Però té uns defectes tècnics que s’han de resoldre abans de posar el centre, o d’imposar, en aquest cas”, manté el president de la comunitat del Ròdol que assegura que “si posen una entrada independent per a ells, que hi posin el que vulguin, que ja sabem que si entra el SAAS serà per sempre”.

Una imatge de l'edifici conegut amb el nom del Ròdol.

Relacionat

El SAAS avaluarà la viabilitat de fer un accés al Ròdol pels usuaris infantojuvenils de salut mental

I és que, reitera Manuel González, la comunitat ha estat sempre molt ben avinguda i no voldrien que fenòmens externs malmetessin la convivència forjada durant dècades. Les poques consultes mèdiques que hi ha a l’immoble o bé es van projectar des de l’inici o bé s’han tolerat, no sempre de la millor manera, els darrers temps. “Sabem que som David contra Goliat. Però si els malalts tenen drets, els veïns també n’hem de tenir”, conclou.

Comentaris (3)

Trending