El cònsol de Sant Julià i president de Camprabassa, Cerni Cairat, ha reconegut que “el pla de viabilitat de la societat a data d’avui pràcticament està finalitzat” i que en el marc d’aquest treball els assessors externs contractats plantegen “solucions” diferents per dur a terme “una reestructuració societària” encara que ara per ara “no ens plantegem deixar d’explotar” de forma conjunta els dos nivells de Naturland, que tampoc no hi ha dubta que continuarà sent la marca comercial.

El que està clar és que l’actual majoria comunal vol accentuar la diferenciació entre les dues cotes. La 1.600 destinada a l’oci i al lleure i amb una vocació de massificació, i una cota 2.000 més centrada en les activitats de muntanya i d’esquí nòrdic. Més natura i menys gent. Cairat parla de “dos productes diferenciats” i producte d’aquesta diferenciació una dels escenaris societaris és, justament, que cada nivell sigui gestionat per una societat diferent, fet que, segons el comú, podria facilitar la gestió i la identificació d’inversions necessàries a cadascuna de les cotes.
El pla de viabilitat es preveu estar disponible per al consell d’administració i que aquest el faci públic a l’assemblea al tomb de Sant Joan. Diu el cònsol simplement com a exemple que dues societats també podrien facilitar l’entrada d’eventuals inversors, que no és res que estigui sobre la taula. Ara per ara, “el gros de les inversions” es va fent com estaven plantejades. Així, aquest estiu hi haurà una nova atracció a la cota 1.600. El que està descartat és promoure cap giny -tipus telecadira- que enllaci mecànicament les dues cotes i estalviï els vuit quilòmetres de cotxe que hi ha entre un nivell i l’altre.
SENSE UNIÓ MECÀNICA, SENSE AJONA
Aquesta unió mecànica era un dels plantejaments del pla de l’encara direcció general actual. De fet, mentre l’equip liderat per Xabier Ajona era partidari d’una major integració, l’actual comú aposta per una clara diferenciació de cotes. I això ha estat un element definitiu perquè Ajona hagi decidit plegar. El CEO de Naturland hauria comunicat la seva decisió als cònsols de Sant Julià el gener, deixant-los clar, segons ha pogut saber l’Altaveu, que a tot estirar el juny del 2026 posarà punt final a la seva estada a Naturland.

Els darrers dies, Ajona hauria confirmat la seva voluntat a Cairat i la cònsol menor, Sofia Cortesao, i hauria informat que la seva sortida és possible que arribi abans i tot. El gestor de camps de neu ja està escoltant cants de sirena i no es pot pas descartar que una vegada finalitzat el proper estiu, el d’aquest 2025, acabi abandonant el projecte lauredià. Hi ha una relació cordial amb els cònsols, “però cadascuna de les parts té un trajecte diferent i en aquest cas potser és millor que cadascú segueixi el seu camí”, han assegurat les fonts consultades, que han assegurat que la direcció “ha vist condicionades inversions que semblaven clau” i seria davant d’aquesta dualitat de visions que Ajona s’hauria plantat.
El comú, o Camprabassa, com se li vulgui dir, està hores d’ara centrat en la finalització del pla de viabilitat que haurà de ser, alhora, la base de treball per cercar noves persones per posar al capdavant del projecte. En tot cas Cairat i Cortesao són del tot conscients que aquesta nova etapa amb una clara diferenciació entre les dues cotes no podrà tenir al capdavant el gestor navarrès, que es va incorporar a la llavors Naturlandia procedent de l’estació ordinenca d’Arcalís.
Comentaris (20)