L’antic hotel Casamanya serà ministeri de Medi Ambient aquest mandat amb un bosc sobre la cotxera

Un equip encapçalat per l’arquitecte Miquel Mercè guanya el concurs d’idees amb una proposta que crea una plaça emboscada de 750 metres públics que serà d’accés públic al costat d’un edifici històric amb més claror gràcies a un mur cortina en la seva façana lateral inferior

Una reproducció de com hauria de quedar l'edifici segona la proposta de Miquel Mercè.
Una reproducció de com hauria de quedar l'edifici segona la proposta de Miquel Mercè. govern / miquel mercè

El ministeri de Medi Ambient, Agricultura, Ramaderia i Sostenibilitat es traslladarà a l’antic hotel Casamanya d’Ordino abans no acabi aquesta legislatura. Així ho ha indicat el ministre de Territori i Urbanisme, Raul Ferré, durant la presentació de la proposta guanyadora en el concurs d’idees per a la remodelació de l’històric edifici, de cinc plantes, i que també acollirà dependències del quart i del comú ordinenc. L’arquitecte Miquel Mercè encapçala l’equip que ha guanyat el concurs i dirigirà la reforma.

Aconseguir crear una simbiosi entre el paisatge i el patrimoni ha estat el repte de l’equip de Mercè, que gràcies a guanyar el concurs s’embutxaca 8.000 euros i el contracte posterior per a la redacció del projecte i la direcció de l’obra. Entre una cosa i l’altra, segons que ha anunciat Ferré, el projecte executiu ha d’estar llest durant el primer trimestre de l’any que ve, que serà quan es licitaran les obres. Es preveu que la remodelació de l’edifici, tocant a la carretera general, tingui un cost al tomb dels quatre milions d’euros. Més que menys ja ha aclarit el titular ministerial, que ha ressaltat “l’impuls en favor de la identitat nacional” que es vol dur a terme amb l’esmentada reforma i la recuperació per a l’activitat del dia a dia d’un immoble en desús des de fa més de 20 anys.

20230731 Projecte guanyador Hotel Casamanya (3)
Vista de com hauria de quedar l'interior per la part on hi haurà el mur cortina.

De l’actuació projectada per l’equip de Mercè, en sobresurt el fet de crear una plaça emboscada just al costat de l’edifici principal i al damunt de l’actual cotxera, que es convertirà en un aparcament per a unes 20 places i en la base de l’esmentat bosc caducifoli o els autors de la proposta guanyadora hi volen col·locar des de nius per a ocells fins a ‘hotels’ d’insectes per convertir l’entorn en el màxim de natural possible. Aquest espai exterior, que serà d’accés públic, serà del tot visible des del futur ministeri a través d’un mur cortina que ocuparà la part central de la façana lateral inferior, que no s’ha de preservar com està.

Raul Ferré i Miquel Mercè durant la presentació de la proposta de projecte.
Raul Ferré i Miquel Mercè durant la presentació de la proposta de projecte. Toni Solanelles

Mercè ha destacat que “donar una segona vida (a un edifici) és important” i ha ressaltat el fet de poder encabir tot el necessari amb les dependències ja alçades fins ara, encara que interiorment tinguin evidentment una nova distribució. S’ha volgut fer “una intervenció que sigui reversible” i si mai calgués es podria fer qualssevol ampliació. L’arquitecte ha assenyalat que el projecte es basa en un treball tècnic d’intervencions de mínims en l’estructura adreçades, entre d’altres, a millorar l’eficiència energètica d’aquest edifici de cinc plantes. Tot combinat amb l’ús a l’exterior de la vegetació com a recurs paisatgístic i representatiu de la imatge institucional que anirà creixent amb el temps de manera natural.

Miquel Mercè: “Ens agradaria que això fos representatiu del paisatge natural del país i es relacioni amb els valors del ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia i Sostenibilitat”

“Ens agradaria que això fos representatiu del paisatge natural del país i es relacioni amb els valors del ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia i Sostenibilitat”, ha indicat l’arquitecte, que ha detallat que la plaça-bosc tindrà uns 750 metres quadrats de superfície i es preveu amb espècies caducifòlies perquè a l’hivern, amb la caiguda de les fulles, permetin l’accés del sol a l’interior de l’edifici a través de la vidriera del mur cortina i, a la inversa, a l’estiu generin ombra. També es preveu que en l’interior de l’edifici hi hagi molta presència natural, d’acord amb el ministeri de què es tracta.

Com ha recordat Raul Ferré, i en virtut del conveni signat a principi d’any, del cost de la remodelació se’n faran càrrec en funció de la superfície disposada tant el comú com el Govern. La planta baixa la reté el quart d’Ordino amb una sala noble per dur-hi a terme les seves activitats. És en aquest punt on es podrien conservar alguns elements que recordin l’històric hotel de la parròquia. Malgrat el desús de l’immoble, segons que han explicat ministre i arquitecte, el manteniment que s’hi ha anat fent fa que l’edifici estigui en relatives bones condicions i que els elements més interessants des del punt de vista arquitectònic, com la façana principal i la lateral superior, estan impecables. I la intervenció que s’hi faci haurà de ser respectant l’original.

20230731 Projecte guanyador Hotel Casamanya (1)
La plaça emboscada amb la façana lateral on hi haurà el mur cortina.

Comentaris (2)

Trending