Les tarifes elèctriques no patiran cap nou increment el que resta d’any però es preveu un hivern dur

FEDA ha mantingut a ratlla el dèficit durant el segon trimestre del 2022 gràcies a produir més arran del desgel i a la major facturació producte de l’augment de preus des de l’abril

Rètol de FEDA a la seu central de la companyia, a Encamp.

Les tarifes elèctriques no patiran cap nou increment durant el que resta d’aquest 2022. Així ho han confirmat la presidenta del consell d’administració de FEDA i ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, i el director general de la companyia, Albert Moles. Amb tot, què pot passar a partir de l’1 de gener vinent és tota una incògnita atès que s’espera un hivern complicat a nivell internacional, amb “preus descomunals i limitacions”, segons que ha manifestat l’executiu de l’operadora energètica.

Calvó i Moles han coincidit al Museu de l’Electricitat en un acte de la Societat Andorrana de Ciències (SAC), per presentar l’edició del recull de les ponències que es van fer a la Diada Andorrana de l’UCE de l’any passat i anunciar el programa de la jornada d’aquest 20 d’agost. Els dos dirigents fa dies que treballen en un pla d’estalvi energètic que no s’anunciarà fins a principi de setembre, quan es reiniciï l’activitat econòmica de manera més visible.

En xifres rodones, FEDA ingressa cada mes un milió d’euros més del que estava facturant fins al març, producte de l’increment dels preus de l’energia

La incertesa sobre l’energia elèctrica perdura amb oscil·lacions constants. Ara s’està en un nou repunt, segons que ha explicat Moles, que augura un hivern complicat i de difícil pronòstic ara mateix. Ningú no sap, en el panorama mundial, i especialment en el context europeu, que en uns mesos afrontarà els mesos de més fred, què pot succeir. Per tant, no es pot plantejar què passarà durant el 2023 tampoc al Principat.

Sí que de forma taxativa tant Calvó com Moles han coincidit per separat a admetre que aquest 2022 no es preveuen noves revisions a l’alça de les tarifes. De moment, les finances de FEDA aguanten com poden. El primer trimestre de l’exercici va deixar un dèficit de 12 milions d’euros que s’arrossega. El segon trimestre del 2022 no hauria permès eixugar dèficit però tampoc engruixir-lo, segons el director general de la companyia.

En aquest fet hi han jugat especialment dos factors. D’una banda, el desgel ha permès incrementar la producció pròpia alhora que la demanda, tot i les altes temperatures, ha baixat respecte de l’hivern. D’altra banca, els ingressos s’han incrementat arran de l’augment de tarifes que s’aplica des del mes d’abril. En xifres rodones, FEDA ingressa cada mes un milió d’euros més del que estava facturant fins al març.

PLA DE MESURES

Per a Moles, davant tanta incertesa, l’únic que pot funcionar és l’estalvi. En això haurien de contribuir les mesures que s’estan dissenyant des del ministeri de Medi Ambient. La titular del departament ha recordat que les recomanacions avançades aquest dimarts per l’Altaveu només són això, recomanacions, i que ja fa temps que estan implementades teòricament a l’administració, encara que no sempre s’apliquen estrictament i d’aquí els recordatoris.

L’administració fixa en 24 graus a l’estiu i 21 a l’hivern la temperatura en les seves dependències

Sílvia Calvó ha explicat que el ministeri treballa de valent en les accions que pensa presentar a partir del mes de setembre. Però encara s’està en una fase de debat tècnic i fins que no hi hagi una decisió política presa no es preveu fer cap anunci. Com va avançar, per això, el cap de Govern, Xavier Espot, el primer estadi és fer recomanacions. Encara que no es descarta del tot que s’hagi d’imposar alguna mesura normativa perquè tot plegat esdevingui més estricte. En tot cas, el pla de mesures és molt probable que imposi obligacions ja des de l’inici a la pròpia administració.

Etiquetes: